ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу Shutterstock

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Єлизавета Волкотруб

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

Для "зеленого" переходу Європі до 2030 року потрібні майже €600 млрд інвестицій у високовольтні лінії електропередач, трансформатори та дроти.

Про це повідомляє Euractiv.

Європейський союз має намір заздалегідь інвестувати величезні кошти у свою енергетичну інфраструктуру, переносячи ризики з промисловості на споживачів, і при цьому ризикує створити ситуацію з непотрібними або недостатньо завантаженими лініям и електропередач.

Старший радник мозкового центру з чистої енергії RAP Сюзанна Пато повідомляє, що перехід спричинить величезну невідповідність між потужністю виробництва електроенергії та транспортними можливостями.

Вона пояснює, що проблема взаємозв'язку між попитом на електроенергію та її виробництвом загострюється внаслідок переходу на відновлювані джерела енергії. Цей перехід передбачає "перенесення місць виробництва електроенергії за одночасного зростання попиту завдяки електрифікації".

"Існує великий тиск на прискорення будівництва електромереж, щоб запобігти збільшенню розриву в часових рамках між відновлюваними джерелами енергії та новими навантаженнями", – сказала Пато.

Зазначається, що Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби". На відміну від традиційних інвестицій, які більш тісно пов'язані з очікуваним попитом на короткострокову перспективу, такий підхід передбачає будівництво ліній електропередач та проводів, кількість яких в декілька разів перевищує потреби сьогодення.

Прихильники цього підходу стверджують, що великі інвестиції та рішучий крок, є необхідними, якщо ЄС хоче досягти декарбонізації.

"Енергетичний перехід вимагає здійснення інвестицій, які випереджають потреби, з одночасним ретельним аналізом пов'язаних ризиків для їх справедливого розподілу між усіма сторонами, включаючи споживачів", – говорить виконувач обов'язків керівника відділу потреб енергосистеми ACER, європейського регулятора енергетики Рафаель Мураїс Гарсія.

Як повідомляла Екополітика раніше, Данські компанії отримають $109 мільйонів на зелений перехід і 25% цієї суми спрямують на проєкти, що безпосередньо пов’язані з зеленим переходом.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня