Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну shutterstock

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Єлизавета Волкотруб

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

Європейський парламент ухвалив нові правила екодизайну для того, щоб зробити товари більш придатними для повторного використання, ремонту, модернізації та переробки. Тепер правила потребують остаточного схвалення національних урядів.

Про це повідомляє Euractiv.

"Настав час покінчити з моделлю "бери, роби, викидай", яка так сильно шкодить нашій планеті, здоров’ю та економіці", – заявила депутатка Європейського парламенту Алессандра Моретті.

Зазначається, що ключовий елемент Green Deal, переглянуте "регулювання екодизайну" є частиною пакету циркулярної економіки. Цей пакет спрямований на забезпечення того, щоб Європейський союз ефективніше використовував матеріали. Крім того, він сприяє досягненню мети ЄС щодо нульового чистого викиду парникових газів до 2050 року і спрямований зменшити шкоду навколишньому середовищу.

Прийнятий парламентом закон закликає комісію надавати пріоритет ресурсомістким секторам таким як: виробництво заліза, сталі, алюмінію, текстилю, меблів, шин, мийних засобів, фарб, мастильних матеріалів та хімікатів. Однак відповідно до угоди, досягнутої між європейськими інституціями, моторні транспортні засоби виключені з під дії регулювання.

Повідомляється, що будуть впроваджені цифрові "паспорти виробів", які містять інформацію про продуктивність, відстежуваність і вимоги до відповідності. Ці дані будуть доступні споживачам на загальнодоступному веб-порталі, щоб допомогти їм зробити більш обґрунтований вибір покупки.

Також зазначається, що для того, щоб заохотити до переробки, компанії будуть зобов'язані щороку декларувати кількість утилізованої продукції та причини її знищення.

Нові правила забороняють компаніям знищувати непроданий одяг, аксесуари для одягу, взуття та інше. У майбутньому Комісія зможе додавати до переліку непроданих товарів, які не можна знищувати, додаткові категорії.

Як повідомляла Екополітика раніше, Європейська комісія прийняла закон, який вимагає, що всі споруджені з 2030 року будівлі повинні бути енергоефективними та повністю нейтральними щодо викидів вуглекислого газу.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня