Фахівці назвали топ-6 не пов’язаних із війною причин незаконних рубок дерев shutterstock

Фахівці назвали топ-6 не пов’язаних із війною причин незаконних рубок дерев

Ганна Велика

Вони наголосили, що негативний вплив широкомасштабного вторгнення на біорізноманіття виходить далеко за межі лінії фронту

Експерти Української природоохоронної групи (УПГ) визначили 6 головних причин проведення незаконних вирубок, не пов'язаних із війною. Серед них зміни у законодавстві, послаблення контролю діяльності лісівників та скасування обов’язку проводити біологічні дослідження перед розробкою планів лісовпорядкування.

Повний перелік фахівці опублікували на сайті УПГ.

Першою причиною спеціалісти назвали численні зміни до законодавства, внесені українським урядом у 2022-2023 рр. у рамках кампанії зі збільшення обсягів лісозаготівлі для підтримки економіки. Ці зміни були спрямовані на усунення природоохоронних заборон на вирубку.

Зараз ДП “Ліси України” не приховує планів збільшити лісозаготівлю і вживає для цього активних заходів, включно із будівництвом нових лісових доріг. Починаючи з 2022 р. ліси стало легше перетворити на територію під забудову, ведення сільськогосподарської діяльності чи для використання в інфраструктурних проєктах.

Друга причина з’явилася у 2022 р., коли контроль за діяльністю лісівників значно послабився. Фахівці нагадали, що до 2023 р. діяв мораторій на перевірки Державної екологічної інспекції України. Зараз для проведення перевірок Держекоінспекція має отримати дозвіл від Міндовкілля та природних ресурсів України й, у більшості випадків, Міністерство такі дозволи не видає. Отже, перевірки практично не проводяться і незаконні рубки проходять непоміченими.

Третьою причиною стало призупинення “сезону тиші” – законодавчої заборони на вирубку в період гніздування птахів. Чиновники це аргументували потребою “підвищити обороноздатність країни”, зокрема й у тилових регіонах.

Четвертою причиною експерти назвали тимчасове скасування обов’язку проводити біологічні дослідження перед розробкою планів лісовпорядкування. Його запровадив уряд у лютому 2023 р. Раніше відповідно до цих планів визначався дозволений для заготівлі обсяг деревини для певної ділянки лісу на наступні 10 років.

Причина п’ята: публічна інформація про місця проведення рубок зараз недоступна. Зокрема в глибокому тилу, і це навряд чи пов’язано з обороноздатністю держави.

Як шосту причину, фахівці УПГ зазначили відсутність фізичного доступу до лісів. Вони розповіли, що у 2022 і 2023 рр. обласні адміністрації часто забороняли людям ходити до лісу, включно з областями на заході України. Ця обставина також ускладнює відстеження та боротьбу з незаконною вирубкою лісу.

Днями ЕкоПолітика розповідала про новий законопроєкт, який у разі прийняття дозволить вирубувати ліси з рентабельністю 2400%.

Також ми повідомляли, що на Київщині екологи врятували від забудови ліс та печеру Геонавт.

Читайте також
За тиждень прокурори повідомили про 3 справи щодо незаконної порубки лісу
За тиждень прокурори повідомили про 3 справи щодо незаконної порубки лісу

Вони знаходяться на різних етапах провадження

Голосування за скандальний законопроєкт про санітарні рубки провалилося, – Железняк
Голосування за скандальний законопроєкт про санітарні рубки провалилося, – Железняк

Природоохоронці напередодні повторно закликали громадськість звертатися до народних обранців з вимогою не підтримувати цей документ

На Миколаївщині судитимуть правоохоронця, який організував незаконну рубку дерев
На Миколаївщині судитимуть правоохоронця, який організував незаконну рубку дерев

Йому та його спільникам загрожує обмеження або позбавлення волі на строк до 5 років

Єврокомісія вбачає загрози у законопроєкті №9516 про санітарні рубки лісу
Єврокомісія вбачає загрози у законопроєкті №9516 про санітарні рубки лісу

Це співпадає з позицією українських екоактивістів