Новий законопроєкт дозволить вирубувати ліси з рентабельністю 2400%, – розслідування shutterstock

Новий законопроєкт дозволить вирубувати ліси з рентабельністю 2400%, – розслідування

Ганна Велика

Єдину існуючу систему контролю за санітарними рубками лісу намагаються зруйнувати

Профільний комітет Верховної Ради схвалив законопроєкт, який скасовує оцінку впливу на довкілля під час санітарних рубок. Фахівці, дотичні до цієї галузі, попереджають, що в нього закладений корупційний механізм, який дозволить недобросовісним лісникам класти маржу у 2400% за отриману деревину до власної кишені.

Про це повідомив Георгій Могильний, аналітик громадської ініціативи “Голка”, у своєму матеріалі для видання “Главком”.

Мова йде про законопроєкт №9516 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного управління лісами на основі ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва, адаптованого до кліматичних змін, збереження біорізноманіття в лісах”. Цим документом пропонується зняти обмеження площі рубок в 1 га, яке діє зараз.

Автор законопроєкту – Олександр Матусевич, депутат від партії “Слуга народу”. Він обґрунтовує необхідність скасування оцінки впливу вирубки на довкілля тим, що поки екологи готують свій висновок, “пропадає деревина, яку можна використати”.

“Через шість місяців це будуть дрова. Місцеві бюджети можуть недоотримувати гроші. Ділова деревина коштує дорожче у 25 разів, ніж дрова. Втрати очевидні”, – пояснює “слуга народу”.

Ось ця різниця у 25 разів у ціні між якісною деревиною та дровами і створює шалені корупційні ризики.

“Відсутність оцінки впливу на довкілля дозволить на папері перетворити здоровий ліс на хворий, а отже, держава отримає гроші як за дрова, а хтось продасть деревину у 25 разів дорожче. Корупційна схема, простір для якої відкриє “законопроєкт Матусевича”, якщо за нього проголосує Рада, дає миттєву рентабельність 2400%”, – стверджує Георгій Могильний.

Проти “проєкту Матусевича” виступає також організація “Екологія-Право-Людина”. Геоботанік-лісознавець Сергій Панченко зауважує, що природоохоронці неодноразово фіксували, як під час суцільних санітарних рубок знищують цінні ліси.

Наразі в Україні діє закон “Про оцінку впливу на довкілля”, який передбачає проведення такої оцінки при суцільних санітарних рубках на площі понад 1 га. У більшості європейських країн така оцінка при санітарних рубках або взагалі не передбачена, або лише для робіт на значно більших площах – понад 5 чи 10 га.

Експерти визнають, що оцінка впливу на довкілля – досить складна процедура, і констатують, що у більшості випадків її проведення має вигляд забивання цвяхів мікроскопом.

“На Заході існує відпрацьована десятиліттями ефективна система контролю, завдяки якій серйозні дослідження потрібні лише в поодиноких випадках. В Україні ж іншої системи контролю, окрім оцінки впливу на довкілля, немає. І зараз цей єдиний механізм намагаються зруйнувати”, – говорить Георгій Могильний.

У січні 2023 року Кабінет міністрів України схвалив зміни до законопроекту про оцінку впливу на довкілля,  а пізніше Верховна Рада його затвердила. Він дозволяє скоротити терміни проведення екологічної оцінки з 216 до 67 днів.

“Це фактично втричі зменшує можливі негативні наслідки від погіршення стану лісу до початку рубок, яким лобісти обґрунтовують необхідність прийняття “законопроєкту Матусевича”, – констатує Георгій Могильний.

Тому Міндовкілля варто й далі працювати над вдосконаленням процедури оцінки впливу на довкілля під час санітарних рубок, аби не доводилося “забивати цвяхи мікроскопом”. Або запропонувати новий, більш ефективний механізм, аби держава не втрачала свій лісовий фонд.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що лісництву на Запоріжжі доведеться заплатити 1,6 млн грн за незаконну порубку лісу.

Читайте також
Третина деревини в Україні заготовляється незаконно, – експерти
Третина деревини в Україні заготовляється незаконно, – експерти

Попри збільшення частки відкритих та розслідуваних справ щодо незаконної порубки дерев, кількість серйозних вироків залишається незначною

Прокурори повернули громаді 629 га земель лісового фонду
Прокурори повернули громаді 629 га земель лісового фонду

Їхня вартість становить майже 270 млн грн

Викрито посадовців зони відчуження ЧАЕС, що користувалися спецавто для власних потреб
Викрито посадовців зони відчуження ЧАЕС, що користувалися спецавто для власних потреб

Їх вже звинувачували в інших порушеннях із корупційною складовою за результатами перевірок державних аудиторів

ДП “Ліси України” купує вже 142-гу автівку за пів року, – нардеп Железняк
ДП “Ліси України” купує вже 142-гу автівку за пів року, – нардеп Железняк

Головне лісовпорядне підприємство країни потрапило у рубрику народного обранця з хештегом #дивнізакупівлі