Енергетична криза змусила відомства ЄС економити енергію та масштабувати СЕС shutterstock

Енергетична криза змусила відомства ЄС економити енергію та масштабувати СЕС

Катерина Бєлоусова

Енергозбереження та енергетична незалежність стали ще більш важливими та актуальними

Єврокомісія, Європарламент та Рада ЄС заявили, що енергетична криза на тлі повномасштабної війни змусила відомства запровадити нові заходи для швидкого скорочення попиту на електроенергію.

Установи роками намагалися зменшити свій вплив на навколишнє середовище, однак зараз вони інтенсивніше рухаються до більш екологічних, енергоефективних будівель та збільшення використання “зеленої” енергії, повідомляє EURACTIV.

За словами члена Європарламенту від партії зелених Сіаран Куффе, інституції ЄС можуть і повинні бути лідерами у переході до будівель з високою енергоефективністю. 

"У світлі нещодавнього підвищення цін на енергоносії, пов’язаного з триваючим вторгненням росії в Україну, енергозбереження та енергетична незалежність стали ще більш важливими та актуальними", – розповіли у пресслужбі Європарламенту.

  • Єврокомісія

В матеріалі підкреслили, що з середини 2021 року Єврокомісія знизила температуру опалення своїх будівель на 2°C взимку та підвищила температуру охолодження на 2°C до 25°C.

Зазначається, що з 2015 по 2021 рік загальне енергоспоживання будівель Єврокомісії в Брюсселі та Люксембурзі впало на 20% завдяки зниженню попиту, кращому використанню офісних приміщень і кращій енергоефективності. Однак для досягнення кліматичної нейтральності до 2030 року потрібен новий рівень дій.

В матеріалі підкреслили, що у 2019 році на будівлі та робочі приміщення припадало 43% викидів. До 2030 року ці викиди потрібно скоротити на 30%, а також зменшити кількість зайнятих будівель, вирішити питання щодо реконструкції та нового будівництва.

Європейська комісія має близько 100 встановлених теплових насосів і чотири будівлі із загальною площею сонячних панелей 340 м2. Також встановлюють СЕС на будівлю Berlaymont, яка повинна запрацювати цього літа та забезпечувати 169 МВт-год електроенергії на рік.

  • Рада ЄС

Зазначається, Рада ЄС знизила температуру опалення у своїх офісах до 19°C, в атріумі будівлі Justus Lipsius до 16°C, а у форумі будівлі Europa до 14°C. Влітку температура для запуску кондиціонера буде підвищена до 27°C. Це допоможе зменшити споживання енергії.

Автори розповіли, що середня енергоефективність сайтів Ради ЄС покращилася майже на 30% між 2010 і 2021 роками, що частково пов’язано з меншим використанням під час карантину через COVID-19. Остання екологічна політика Ради, прийнята у 2019 році, спрямована на скорочення споживання первинної енергії за допомогою більшої кількості відновлюваних джерел енергії та заходів з підвищення ефективності.

В матеріалі підкреслили, що Рада використовує сонячну енергію, хоча здебільшого її опалення газове.

  • Європарламент

Зазначається, що Європарламент скоротив споживання газу та електроенергії приблизно на 25% з 2012 року, а викиди на 59,7% з 2006 року. Установа вже провела ремонти, реконструкції та заміни для покращення екологічних показників. Будівлі в Брюсселі та Страсбурзі наразі мають класи від B- до F за шкалою енергоефективності, причому одна будинків належить до найвищої категорії, а 14 – до D або нижче.

Щоб оцінити, яка подальша робота потрібна, Європарламент розпочав технічну оцінку своїх будівель у грудні 2022 року, яка, як очікується, завершиться влітку.

В матеріалі підкреслили, що з 2008 року парламент закуповує лише "зелену" електроенергію. Сонячні та теплові насоси вже використовуються в деяких будівлях, а у 2023 році планують збільшити кількість фотоелектричних установок.

Нагадаємо, в ЄС планують збільшити частку відновлюваної енергії в загальному енергоспоживанні блоку до 45%.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, прогноз нафтогазового гіганта BP (раніше – British Petroleum) показав, що російсько-українська війна вплине на довгостроковий попит на енергоносії та прискорить світовий “зелений” перехід.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки