В ЄС уклали угоду про збільшення частки “зеленої” енергії до 42,5% до 2030 року shutterstock

В ЄС уклали угоду про збільшення частки “зеленої” енергії до 42,5% до 2030 року

Катерина Бєлоусова

Попередня угода охоплює транспорт, промисловість, будівництві та централізоване теплопостачання та охолодження

В ЄС планують збільшити частку відновлюваної енергії в загальному енергоспоживанні блоку до 42,5% до 2030 року з додатковим індикативним збільшенням на 2,5%, що дозволить досягти 45%.

Такої попередньої політичної домовленості досягли Рада ЄС та Європарламент у четвер, 30 березня, повідомляє Рада ЄС.

В повідомленні підкреслили, що кожна країна-член ЄС зробить свій внесок у досягнення цієї спільної мети. Угоду мають схвалити обидві інституції.

Зазначається, що учасники переговорів погодили більш амбітні галузеві цілі в у транспорті, промисловості, будівництві та централізованому теплопостачанні та охолодженні. Підцілі покликані прискорити інтеграцію “зеленої” енергетики в секторах, де цей процес відбувався повільніше.

Транспорт

В пресслужбі пояснили, що угода дає можливість державам-членам обирати між: 

  • обов'язковим цільовим показником у 14,5% скорочення інтенсивності викидів парникових газів на транспорті шляхом використання ВДЕ до 2030 року;
  • зобов'язанням досягти щонайменше 29% частки ВДЕ в кінцевому споживанні енергії в транспортному секторі до 2030 року.

Зазначається, що угода встановлює обов'язкову комбіновану підціль на рівні 5,5% для сучасних біопалив (як правило, отриманих з нехарчової сировини) та відновлюваних видів палива небіологічного походження (переважно “зелений” водень та синтетичне паливо на основі водню) у частці ВДЕ для сектору.

Наголошується, що існує мінімальна вимога щодо 1% відновлюваних видів палива небіологічного походження (ВПНП) у долі ВДЕ, що постачаються до транспортного сектору у 2030 році.

Промисловість

В повідомленні підкреслили, що промисловість збільшуватиме використання “зеленої” енергії щороку на 1,6%. Окрім того, 42% водню, що використовується в промисловості, має надходити з відновлюваних джерел небіологічного походження до 2030 року і 60% до 2035 року.

Зазначається, що угода дає можливість для країн-членів ЄС знижувати внесок ВПНП у використання водню в промисловості на 20% за умови якщо:

  • національний внесок країн-членів до обов'язкової загальної цілі ЄС відповідає їхньому очікуваному внеску;
  • частка водню з викопного палива, що споживається в державі-члені, не перевищує 23% у 2030 році та 20% у 2035 році.

Будівництво, опалення та охолодження

“Угода встановлює індикативну мету досягти щонайменше 49% частки відновлюваної енергії в будівлях у 2030 році”, – йдеться в повідомленні.

В пресслужбі наголосили, що угода передбачає поступове збільшення частки “зеленої” енергії для опалення та охолодження з обов'язковим збільшенням на:

  • 0,8% на рік на національному рівні до 2026 року;
  • 1,1% з 2026 по 2030 рік. 

Зазначається, що мінімальний середньорічний показник, що застосовується до всіх країн-членів, доповнюється додатковими індикативними збільшеннями, розрахованими спеціально для кожної країни блоку.

Біоенергетика

В повідомленні пояснили, що угода посилює критерії сталості використання біомаси для виробництва енергії для зменшення ризику несталого виробництва біоенергії. Вона застосовує каскадний принцип, щоб переконатися, що біомаса використовується відповідно до її найвищої економічної та екологічної доданої вартості.

Пришвидшення отримання дозволів для проєктів

Зазначається, що угода передбачає прискорені дозвільні процедури для ВДЕ-проєктів. Це прискорить розгортання “зеленої” енергетики в рамках плану ЄС REPowerEU для досягнення енергетичної незалежності від російського викопного палива після повномасштабного вторгнення в Україну.

В повідомленні пояснили, що країни-члени блоку розроблять зони прискорення розвитку відновлюваної енергетики. В них ВДЕ-проєкти проходитимуть спрощену та швидку процедуру отримання дозволів. 

“Розгортання відновлюваної енергетики також вважатиметься таким, що має "вищий суспільних інтересів", що обмежить підстави для юридичних заперечень проти нових об'єктів”, – наголосили в пресслужбі.

Наступні кроки

Зазначається, що попередня домовленість буде спочатку представлена представникам країн-членів ЄС у Комітеті постійних представників у Раді ЄС, а потім – у Європарламенті для затвердження. Після цього директива має бути офіційно ухвалена Парламентом, а потім Радою, перш ніж вона буде опублікована в Офіційному віснику ЄС і набуде чинності.

В повідомленні наголосили, що така ініціатива є частиною зусиль в рамках пакета Fit for 55 та плану REPowerEU.

Нагадаємо, Рада ЄС, Європарламент та Єврокомісія ухвалили Спільну декларацію про законодавчі пріоритети ЄС на 2023 та 2024 роки, серед яких і ініціативи, що пов’язані із Європейським "зеленим" курсом на найближчий час.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, італійський уряд відмовляється від низки екологічних ініціатив зокрема щодо припинення фінансування міжнародних проєктів з викопного палива.

Читайте також
У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках
У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках

HVO100 дозволить скоротити парникові викиди на 90% у порівнянні з традиційним дизельним паливом

Екологічні фонди Європи втрачають мільярди через зниження цін на вуглець
Екологічні фонди Європи втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

Зниження призвело до втрати потенційних доходів у розмірі €4,1 млрд

У Франції під загрозою Олімпіада-2024 через забруднення річки Сена
У Франції під загрозою Олімпіада-2024 через забруднення річки Сена

Лише один з 14 зразків води показав, що річка безпечна для купання

Європейська комісія підтримала фінансування плану реформ у рамках Ukraine Facility
Європейська комісія підтримала фінансування плану реформ у рамках Ukraine Facility

Ukraine Plan був запропонований урядом України