Війна в Україні прискорить світовий “зелений” перехід – British Petroleum shutterstock

Війна в Україні прискорить світовий “зелений” перехід – British Petroleum

Катерина Бєлоусова

У 2035 році завдяки енергоефективності споживання енергії знизиться на 1%

Новий прогноз нафтогазового гіганта BP (раніше – British Petroleum) показав, що російсько-українська війна вплине на довгостроковий попит на енергоносії та прискорить світовий “зелений” перехід.

Різке зростання цін на енергоносії у 2022 році змусило уряди прискорити виробництво внутрішньої енергії, зокрема ядерної, відновлюваної, гідроенергії та вугілля, повідомляє Reuters.

"Підвищена увага до енергетичної безпеки в результаті російсько-української війни має потенціал для прискорення енергетичного переходу, оскільки країни прагнуть збільшити доступ до енергії, виробленої всередині країни, значна частина якої, ймовірно, надходить з відновлюваних джерел та іншого невикопного палива", – підкреслив головний економіст ВР Спенсер Дейл.

reuters.com

Зазначається, що війна в Україні сповільнить світову економічну активність до 2035 року приблизно на 3% порівняно з минулорічним прогнозом через підвищення цін на продовольство та енергоносії, а також зниження торговельної активності.

Також в BP знизили свій прогноз попиту на нафту і газ у 2035 році на 5% і 6%. Цей прогноз базується на поточних планах урядів з енергетичного переходу. Зміни будуть зосереджені в основному в Європі та Азії, які значною мірою залежать від імпорту енергоресурсів.

reuters.com

Очікується, що глобальний попит на енергію досягне піка між кінцем 2020-х і 2035 роками. Окрім того, споживання первинної енергії в 2035 році буде нижчим на 2% порівняно з минулорічним прогнозом. Половина цього падіння буде пов’язана з підвищенням енергоефективності, а інша половина – зі зниженням економічної активності.

Як відомо, первинна енергія — енергія, яка отримується з відновлюваних і невідновлюваних джерел, яка не пройшла процес перетворення чи трансформації.

Згідно з трьома сценаріями ВР, попит на нафту почне швидко падати після 2030 року, але вона продовжуватиме відігравати важливу роль у глобальній енергетичній системі. Світовий попит сягатиме 70-80 мільйонів барелів нафти на день до 2035 року, наразі це 100 мільйонів барелів на добу.

reuters.comВ звіті також підкреслили, що викиди вуглецю у 2030 році за одним зі сценаріїв будуть на 3,7% нижчими, ніж у попередньому прогнозі. Глобальні викиди СО2 досягають піку в 2020-х роках і до 2050 року будуть приблизно на 30% нижче рівня 2019 року.

reuters.com

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президентка Професійної асоціації екологів України  Людмила Циганок заявила, що війна в Україні спровокує масовий і потужний перехід на “зелену” енергетику.

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня