Дійшло до суду: під Києвом незаконно захопили землі лісового заказника Вікіпедія

Дійшло до суду: під Києвом незаконно захопили землі лісового заказника

Олена Яценьо

Рейдери та чорні реєстратори незаконно відібрали в приватну власність 1044 га лісів

Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ) подав позов до Господарського суду Київської області на захист Фастівського лісгоспу та заказника "Урочище Унава", землі яких захопили рейдери.

Про це йдеться в повідомленні КЕКЦ на їхній сторінці у фейсбуці.

За словами екологів, навесні 2021 року рейдери та чорні реєстратори незаконно відібрали в приватну власність 1044 га лісів, зокрема 777 га території лісового заказника загальнодержавного значення "Урочище Унава", у Фастівському районі Київської області.

"Ми звинувачуємо в незаконному захопленні лісів у Фастівського лісгоспу таких юридичних і фізичних осіб: ТОВ "Вег-Торг" з м. Одеса, ТОВ "Олграунд" із м. Вишневе Київської області, приватного нотаріуса А.В. Бобкова з м. Василькова та виконавчий комітет Броварської міської ради", — зазначили представники КЕКЦ у соцмережі.

Зазначимо, що відібраний у лісгоспу ліс розташований за 1 км від Фастова, поруч із річкою Унава.

За словами екологів, заказник “Урочище Унава” площею майже 1 тис. га — дуже цінний як один із найбільших лісових заказників області, має місця зростання червонокнижних рослин — сну розкритого і гніздівлі звичайної.

Водночас Фастівський лісгосп на Київщині — один із двох лісгоспів, який має державний акт на володіння всіма своїми лісами. Інші лісгоспи області такі акти мають не на всю свою територію.

Як розповіли в КЕКЦ, Фастівський лісгосп завжди підтримує їхні ініціативи щодо створення нових заповідних об'єктів для охорони червоних книжкових рослин. У 2017 році КЕКЦ спільно з Фастівським лісгоспом створили ботанічний заказник "Черковщина" для охорони підсніжників площею 32 га біля села Триліси у Фастівському районі. Нещодавно Фастівський лісгосп домовився з ними про створення ще двох заповідних об'єктів для захисту інших червонокнижних рослин — сон-трави та гніздових орхідей.

Екологи зауважили, що останнім часом чорні реєстратори та рейдери на Київщині знахабніли. Вони незаконно забирають у лісників ліси на котеджне будівництво.

Наприклад, у Київському лісгоспі чорні реєстратори та рейдери незаконно відібрали близько 30 гектарів землі майбутніх замовників "Ірпінський затишок" і "Печера Геонавт" під забудову із багатоповерхівками та котеджами.

На території того ж Київського лісництва частину площі парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва "Зелена брама" також незаконно віддано під забудову.

У Києві заповідник "Троєщинський луг" площею близько 300 га землі рейдери теж хочуть віддати під забудову. З ними КЕКЦ теж має судові тяганини: першу інстанцію екологи разом із Київміськрадою вже виграли у рейдерів.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України запустило відкритий електронний державний кадастр територій та об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ).

Додамо, що Спеціалізована екологічна прокуратура домоглася в Київському апеляційному суді повернення територіальній громаді столиці чотирьох земельних ділянок у ландшафтному заказнику "Жуків острів".

Нагадаємо також, що в Дарницькому районі Києва мають намір створити ландшафтний заказник місцевого значення з метою збереження ландшафтного, ботанічного, зоологічного різноманіття та цінного природного комплексу.

Читайте також
У Бучі відкрили станцію із переробки будівельного сміття
У Бучі відкрили станцію із переробки будівельного сміття

За оцінками, у громаді залишилося близько 75 тис. м³ будівельних відходів після демонтажу зруйнованих об'єктів

У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати
У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати

В Україні функціонує онлайн-мапа радіаційного фону

На Київщині побудують потужну біоТЕС
На Київщині побудують потужну біоТЕС

БіоТЕС планують запустити до опалювального сезону 2024-2025 років

У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра
У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра

Вартість ділянки становить понад 204 мільйони гривень