На Київщині побудують потужну біоТЕС

На Київщині побудують потужну біоТЕС

Катерина Бєлоусова

БіоТЕС планують запустити до опалювального сезону 2024-2025 років

У Славутичі, що на Київщині, побудують біоТЕС потужністю близько 700 кВт для забезпечення критичної інфраструктури за €6 мільйонів.

Про це заявив міський голова Юрій Фомічев, додавши, що станцію побудують за грант міжнародної організації NEFCO, передає Промисловий Портал.

“Запроваджуємо новий проєкт, який почнеться вже у цьому році, це будівництво біоТЕС на місцевому паливі, яка забезпечить електрикою всю нашу критичну інфраструктуру фактично з того, що є у нас під ногами, наприклад, деревини”, – сказав Фомічев.

Він зазначив, що реалізація проєкту розрахована на 18 місяців. Проте, ймовірно, він триватиме дещо довше через труднощі в логістиці. БіоТЕС планують запустити до опалювального сезону 2024-2025 років.

Фомічев наголосив на важливості реалізації проєкту з генерації електроенергії. Адже під час складних ситуацій в енергосистемі місто шість днів було без електрики.

“Не ставимо за мету додати альтернативної генерації по теплу. Ключове – електроенергія для критичної інфраструктури з місцевого палива. Плюс ця біоТЕС буде віддавати попутнє тепло в літній період на гарячу воду. У нас вистачає теплових потужностей навіть на біомасі”, – пояснив він.

Зазначається, що наявні альтернативні потужності з виробництва тепла уже можуть заміщувати понад 50% газових у централізованій системі, але взимку 2022-2023 років цей показник складав приблизно 25%.

“Є правила гри, які не дуже задовольняють інвесторів. Сьогодні альтернативна генерація має продавати свою теплову енергію на 10% дешевше, ніж газова. То що ми стимулюємо? Газ? Сама філософія трохи викривлена. Ми говоримо – давайте заміщувати газ, але встановлюємо правила гри, коли заміщення коштує дешевше. Так не має бути”, – сказав Фомічев. 

За його словами, місцева влада веде активні переговори з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури, аби зробити правила гри на ринку альтернативних джерел привабливими для інвесторів. В громаді повністю перевели деякі локальні об’єкти на альтернативну енергетику, а в централізованій мережі досягли 25%. Однак місто може підвищити цей показник до 100%.

“Ми можемо тут розвивати всі види ВДЕ-генерації, є ініціативи по водню. Це також малі модульні реактори, переробка небезпечних відходів”, – додав він.

Нагадаємо, у червні 2022 року Славутич, що на Київщині, забезпечував 40% потреб в опаленні та гарячій воді завдяки твердопаливній котельні на біомасі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Житомирі половину потужностей однієї з біоТЕЦ на 40 МВт, яка мала повністю працювати на трісці, переведуть на пальне з відходів RDF з місцевого сміттєпереробного заводу.

Читайте також
У Бучі відкрили станцію із переробки будівельного сміття
У Бучі відкрили станцію із переробки будівельного сміття

За оцінками, у громаді залишилося близько 75 тис. м³ будівельних відходів після демонтажу зруйнованих об'єктів

У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати
У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати

В Україні функціонує онлайн-мапа радіаційного фону

У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра
У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра

Вартість ділянки становить понад 204 мільйони гривень

Суд повернув Київщині берег Дніпра вартістю 315 мільйонів гривень
Суд повернув Київщині берег Дніпра вартістю 315 мільйонів гривень

Ці землі внесли до статутного капіталу юридичної особи, пов’язаної з народним депутатом