Хотіли забудувати: громаді Києва повернули заповідні землі на Жуковому острові ua.igotoworld.com

Хотіли забудувати: громаді Києва повернули заповідні землі на Жуковому острові

Олена Яценьо

Зробити це вдалося лише в апеляційній інстанції

Спеціалізована екологічна прокуратура домоглася в Київському апеляційному суді повернення територіальній громаді столиці чотирьох земельних ділянок у ландшафтному заказнику "Жуків острів".

Про це у вівторок, 14 вересня, повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора України.

За даними ОПУ, раніше землі природно-заповідного фонду вартістю понад 9,5 млн грн безплатно передали фізичній особі для забудови.

"Відповідно до законодавства на таких землях (які мають особливе природоохоронне та історико-культурне значення. — Ред.) забороняється будь-яка діяльність, яка негативно впливає на стан природних комплексів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням. Острів Жуків входить до однієї з найбільших заповідних зон м. Києва, де зусиллями екологів збережена в первинному вигляді природна екосистема — ареал проживання багатьох представників флори і фауни, занесених до Червоної книги України", — йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

Незважаючи на неможливість передання таких земель у приватну власність для забудови, суд попередньої інстанції, Голосіївський районний суд Києва, у задоволенні позовних вимог прокурора відмовив.

Відтак спецекологічна прокуратура оскаржила це рішення в Київському апеляційному суді, який, погодившись із доводами прокуратури, скасував рішення суду й ухвалив нове про повернення земельних ділянок тергромаді Києва.

Зауважимо, що, за даними Bihus.info, землі на Жуковому острові безплатно отримав кооператив "Совські ставки" ексзаступника голови КМДА і гендиректора аеропорту "Бориспіль" Павла Рябікіна. Кооператив також отримав документи під забудову, видані Департаментом містобудування та архітектури у 2019 році.

Водночас Департамент земельних ресурсів КМДА тоді просив поліцію перевірити законність відведення земель.

За проєктом тут планували побудувати закриту базу відпочинку, два великих будинки зі своїми причалами, незважаючи на те, що, відповідно до Генплану Києва, будівництво котеджів тут не дозволено.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України запустило відкритий електронний державний кадастр територій та об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ).

Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького