"АрселорМіттал Кривий Ріг" оштрафували на понад 450 млн грн за численні екопорушення rabcom.info

"АрселорМіттал Кривий Ріг" оштрафували на понад 450 млн грн за численні екопорушення

Олена Яценьо

В АМКР заявили, що готові оскаржити штраф у суді

Державна екологічна інспекція (ДЕІ) нарахувала 456,7 мільйона гривень штрафу гірничо-металургійному комбінату ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" за численні порушення природоохоронного законодавства, які призвели до збитків довкілля.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

За словами посадовця, інспектори ДЕІ виявили на підприємстві незаконне розміщення шламу агломераційних цехів на одній із земельних ділянок, що не призначена для видалення таких відходів.

"Територія не обладнана системою відводу поверхневих стічних вод, по периметру немає обвалування, немає інформації про гідроізоляцію дна місця складування шламів. Водночас такі відходи містять у своєму складі оксиди заліза, важкі метали, які в разі потрапляння у ґрунт можуть спричиняти забруднення підземних водоносних горизонтів", — розповів голова відомства.

Окрім того, під час позапланової перевірки підприємства екоінспекція встановила, що немає проєктно-технічної документації на влаштування місця просушки шламу та висновку з оцінки впливу на довкілля. Також немає в підприємства паспорта місця видалення відходів.

Як наголосив голова ДЕІ, це суперечить вимогам природоохоронного законодавства, а розміщення шламів прирівнюється до засмічення території. За це порушення Держекоінспекція розрахувала збитки на суму 456,7 мільйона гривень.

Відтак підприємству надіслали претензію на добровільне відшкодування. У разі відмови сплатити штраф ДЕІ звернеться до суду.

"На жаль, ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" продовжує працювати з численними порушеннями природоохоронного законодавства. Замість того, щоб вчасно вкласти кошти у налагодження системи поводження з відходами, осучаснення обладнання тощо, наразі компанія має компенсувати величезну шкоду, яку вона завдала довкіллю своїми безвідповідальними діями", — сказав Мальований.

За його словами, екоінспектори й надалі виходитимуть на позапланові перевірки криворізького "АрселорМіттала", розраховуватимуть нові збитки та виписуватимуть штрафи, "аж доки підприємство не забезпечить комплексну модернізацію потужностей і не приведе свої промислові процеси у відповідність до природоохоронного законодавства".

Позиція ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг"

Водночас в "АрселорМіттал Кривий Ріг" заявили, що готові оскаржити штраф у суді.

У компанії вважають звинувачення невиправданими, а претензію Держекоінспекції до АМКР назвали "черговим прикладом спекуляції громадською думкою".

"Понад 450 мільйонів гривень "штрафу" — за те, що металургійне підприємство на власній, спеціально виділеній території розміщує шлами, які є побічним продуктом агломераційного виробництва і потім повторно використовуються у виробництві агломерату. Це стандартна виробнича технологія для всієї гірничо-металургійної галузі, і "АрселорМіттал Кривий Ріг" не є винятком", — йдеться в позиції підприємства.

На комбінаті додають, що шламовий майданчик — це радянська спадщина, яку отримав новий власник у 2005 році під час купівлі активу.

"Криворіжсталь" мала погоджену технологічну схему складування шламів на конкретній ділянці підприємства, і це не шкодило довкіллю. "АрселорМіттал Кривий Ріг" і нині користується цією технологією, швидко переробляючи шлами на потужностях аглофабрики метвиробництва, не допускаючи надмірного накопичення відходів", — пояснили в АМКР.

Також зазначили, що ситуація почала погіршуватися цього року, поки аглофабрика простоювала. На підприємстві наголосили, що протягом п'яти місяців очікували дозволу на її роботу від держорганів.

"У загрозі новими штрафами й нескінченними позаплановими перевірками з боку ДЕІ ми бачимо беззастережний тиск на бізнес. Свою правоту ми готові відстоювати в суді. Коли перевіряючий орган зловживає довірою суспільства і ставить під загрозу інвестиційний клімат, він гальмує не тільки економічний розвиток країни, але й модернізацію виробництва, яка поліпшила б стан навколишнього середовища", — заявив директор з адміністративних питань "АрселорМіттал Кривий Ріг" Артем Філіп'єв.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що на Дніпропетровщині екоінспектори розпочали перевірку кількох сіл через близькість з "Арселором".

Читайте також
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова

Стягнуті гроші використають для реалізації екологічних програм регіону

Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень
Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень

За цей період з порушників вдалося стягнути понад 1,5 мільйона гривень екозбитків