Українцям розповіли, в яких областях нищать ліси та куди збувають деревину shutterstock

Українцям розповіли, в яких областях нищать ліси та куди збувають деревину

Недосконалість системи обліку деревини призвела до ситуації, коли вирубка лісу у значних масштабах може залишитися безкарною

Попри стрімке зменшення лісових насаджень в Карпатах, лідерами з незаконної вирубки лісів в Україні є Житомирська, Рівненська та Вінницька області.

Про це заявив в інтерв'ю 24 каналу голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

"Хоч проблема вирубки дерев у Карпатах продовжує існувати і сильно б'є по екологічному стану регіону, насправді найбільше фактів незаконної вирубки лісу інспекція фіксує на території інших областей. Лідером за сумою розрахованих збитків у сфері рослинного світу у першому півріччі 2021 року став Поліський округ, який об'єднує Житомирську та Рівненську області", – зазначив посадовець, додавши що торік у Вінницькій області завдані рослинному світу збитки оцінили в 60 мільйонів гривень.

Мальований зауважив, що наразі складно прослідкувати, куди йдуть українські дерева, адже великий обсяг лісового фонду все ще не зареєстрований у електронній системі обліку деревини.

"Тобто, фактично, ліс, який існує "в натурі", може бути знищений безкарно, бо в системі його немає", – зазначив посадовець.

Також повідомляється, що, за інформацією WWF, на сьогодні приблизно 22% деревного вугілля у Євросоюзі виготовляється саме з українських дерев. Велика частка деревини знищується незаконно.

За словами Мальованого, нещодавно ухвалений Кабміном "Порядок проведення національної інвентаризації лісів" допоможе у боротьбі з "чорними лісорубами", адже він допоможе включити практично кожне дерево до Електронної системи обліку деревини.

"Це спростить виявлення незаконної заготівлі дерев та лісових браконьєрів", – наголосив голова ДЕІ.

Крім того, за його словами, потрібно посилити покарання за незаконну порубку дерев, яке наразі, згідно з адміністративним кодексом, становить 2550–5100 гривень для посадових осіб.

"Натомість прибутки від продажу деревини в сотні разів більші. Тож в першу чергу необхідно посилювати цю відповідальність. Вже після цього – інші реформи, які забезпечуватимуть стале лісокористування та захист лісового фонду", – резюмував посадовець.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що з початку року в Україні браконьєри понищили дерев та рослин на 200 мільйонів.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік