Забруднення повітря, збільшення відвалів і маніпуляції: проаналізували звіт ОВД меткобмінату у Кривому Розі Shutterstock

Забруднення повітря, збільшення відвалів і маніпуляції: проаналізували звіт ОВД меткобмінату у Кривому Розі

Олена Яценьо

Зауваження та пропозиції надіслано до Міндовкілля

Фахівці громадської коаліції "Досить труїти Кривий Ріг" (ДТКР) вказали на хиби та маніпуляції у звіті з оцінки впливу на довкілля розширення кар’єра №2-біс "АрселорМіттал Кривий Ріг" (АМКР).

Свої зауваження та пропозиції до звіту з ОВД вони надіслали до Міністерства захисту довкілля, про що повідомили на сторінці ДТКР у Facebook.

За словами активістів, найбільш суттєвими заувагами були недостатня ефективність передбачених заходів із пилепригнічення, відсипка у відвали пустої породи замість використання її в рекультивації та брак досліджень впливу діяльності на певні компоненти довкілля.

"У документі немає інформації про використання зв'язувальних речовин під час зволоження поверхонь, які пилять. Зволоження без них не є настільки ефективним, адже рідина швидко висихає. Уважаємо за потрібне передбачити в діяльності використання зв’язувальних речовин під час зволоження берм, схилів, плато відвалів", - зазначається в повідомленні.

Також у поточному звіті, за словами експертів, не передбачено зсипання в кар’єр №1 АМКР, який рекультивують, пустої породи з кар'єра №2-біс. Це могло б зменшити період рекультивації кар’єра та зростання активних відвалів, додали в ДТКР. Тож пропонується розробити більш ефективний проєкт видалення пустої породи з кар’єрів №2-біс та №3.

Ще однією хибою, на думку фахівців ДТКР, є те, що звіт не передбачає рекультивації ділянки з породою у відвалі "Дальній". До того ж не розглядає підприємство і способів повторного використання шлаків, через що й далі є ще одне джерело надходження пилу в атмосферу. Пропонують розробити проєкт рекультивації та план із використання шлаку як вторинної сировини.

Під час аналізу звіту з ОВД звернули увагу й на той факт, що в документі повторюється твердження, що планована діяльність із розширення або збільшенню відвалів і кар'єрів не чинить суттєвого впливу на мікроклімат. Утім, жодних підтверджувальних даних на основі досліджень у звітах немає.

Експерти наполягли на проведенні дослідження загального впливу кар’єрів і відвалів підприємства на зміни мікроклімату.

Суттєвою хибою, на думку представників ДТКР, є і брак інформації про дослідження впливу планованої діяльності на тваринний і рослинний світ долини середньої течії Інгульця, яку внесено до Смарагдової мережі.

Додали, що у звіті немає оцінки кумулятивного впливу об’єктів "АрселорМіттал Кривий Ріг" на забруднення повітря, натомість використовується маніпулятивне твердження: "Поблизу території розташування кар’єру наявні великі підприємства-забруднювачі, що можуть суттєво негативно впливати на стан наявного фонового забруднення атмосферного повітря".

З огляду на це в ДТКР наполягли на дослідженні сукупного впливу кар’єру 2-біс, відвалу окислених кварцитів, кар’єру №3, кар’єру №1, інших відвалів комбінату на всі фактори довкілля та здоров’я населення найближчих житлових масивів.

Раніше ЕкоПолітика писала, що у Кривому Розі назріває екологічна катастрофа через скидання промисловими підприємствами отруйних шахтних вод.

Також повідомлялося, що Прикарпаття на межі екологічної катастрофи через Домбровський кар'єр.

Нагадаємо, що екологи звернулися до Зеленського через розроблення кар'єра в Запорізькій області.

Читайте також
У Кривому Розі очікується різке погіршення якості повітря: промисловість закликали відреагувати
У Кривому Розі очікується різке погіршення якості повітря: промисловість закликали відреагувати

Містянам радять протягом доби обмежити перебування на вулиці

У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік
У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік

Фактичний показник питомого скорочення викидів від масових вибухів був на 2% меншим від запланованого

У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря
У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря

Максимальні разові концентрації пилу перевищили допустимі норми у 4,8 рази

У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень
У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень

За тиждень екопорушники України завдали збитків на 203,2 мільйона гривень