Екологи звернулися до Зеленського через розроблення кар'єра в Запорізькій області ua.news

Екологи звернулися до Зеленського через розроблення кар'єра в Запорізькій області

Олекса Франко

У ПАЕУ зазначили, що на прикладі із ситуацією на Вільнянщині можна показати ознаки, за якими визначають, що діяльність ведуть псевдоекоактивісти

Експерти з Професійної асоціації екологів (ПАЕУ) звернулися до президента України Володимира Зеленського щодо конфліктної ситуації навколо інвестиційного проєкту Біляївського збагачувального комбінату з розроблення кар'єра для добування каоліну на території Запорізької області.

ПАЕУ адресувала відкритого листа також голові Запорізької ОДА Александрові Старуху та керівникові Павлівської ОТГ Анатолію Клименкові, передає 061.ua.

Представники асоціації екологів дали свою оцінку ситуації, яка склалася навколо реалізації проєкту з розроблення кар'єра в Павлівській громаді на Вільнянщині та вказали на потребу дотримуватися всіх необхідних екологічних норм і стандартів під час реалізації інвестпроєкту. Однак, стверджують у листі, водночас важливо владі поліпшувати інвестиційний клімат у сфері надрокористування та припиняти діяльність псевдоекоактивістів, що вводять в оману населення й підривають довіру до бізнесу, держави та громадського активізму.

"Безперечно, сумлінний бізнес хоче інвестувати та заробляти на довгостроковій капіталізації, тому для нього вигідними є прозорі правила гри. Шахрайський бізнес із залученням псевдоекоактивістів хоче нічого не вкладати й отримувати швидкий надприбуток, тому йому вигідна консервація безладу. У потоці безперервних маніпуляцій псевдоекоактивістів на чутливих екологічних питаннях губляться залишки довіри до всього", — йдеться в тексті звернення ПАЕУ.

Професійні екологи зазначають, що є кілька ознак, за якими можна визначити, що діяльність ведуть саме псевдоекоактивісти, на прикладі із ситуацією на Вільнянщині:

  • безпідставно ставляться під сумнів документи дозвільного характеру;
  • безапеляційно заявляється про значний антропогенний вплив планованої діяльності на людей і навколишнє середовище;
  • з'являються недостовірні публікації про наявність на місці розташування родовища уранової "гілки", загрози нового "Чорнобиля";
  • лунають голослівні звинувачення в хабарництві під час видачі дозвільних документів без будь-яких підтверджень;
  • хаотично відкривають низку судових суперечок щодо оскарження законності видачі дозвільних документів.

"Насправді це типова ситуація для України, коли одні справді вболівають за збереження навколишнього середовища, інші влаштовують піар-компанії, щоб привернути до себе увагу, а треті намагаються на екологічній тематиці заробити гроші, діючи на замовлення і в інтересах третіх осіб. Їхня діяльність характеризується тим, що вони не реалізували особисто жоден проєкт або екоініціативи, не залучили водночас навіть грошового гранту", — наголошує президентка Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

Експерти у сфері екології з ПАЕУ на своєму вебсайті оприлюднили сприятливий експертний висновок проєктного рішення і надали незалежну оцінку ситуації навколо реалізації інвестиційного проєкту ТОВ "Біляївський збагачувальний комбінат". Вони перевірили дозвільні документи, проаналізували оцінку впливу на навколишнє середовище, детальний план території, гірничий відвід, право користування земельними ділянками та все проєктну документацію.

"Дозвільні документи, видані ТОВ "Біляївський ГЗК" державними органами, дають право здійснювати господарську діяльність на східній ділянці Біляївського родовища каолінів і їх збагачення. Громадськість має право на конструктивні думки, на звернення до суду щодо захисту екологічних прав та інтересів, якщо вони порушені. Однак громадськість не може заблокувати плановану діяльність — такі норми ЗУ "Про оцінку впливу на навколишнє середовище". Це прерогатива суду. Тільки публічність (виведення фактів екотажу, екорекету й екотероризмй в публічну площину), високий професіоналізм учасників (залучення висококласних експертів, науковців, проведення досліджень — уникнути голослівних звинувачень), перевірка джерел поширення інформації та виявлення справжньої мети (до чого прагнуть сторони) — безперечно допоможуть будувати відносини більш цивілізовано і не позбавлять нас можливості мати сталий розвиток громади", — резюмували в Професійної асоціації екологів України.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що президента Володимира Зеленського закликали втрутитися в рейдерське захоплення сміттєвого полігону "Дальницькі кар'єри".

Нагадаємо також, що львівський посадовець і ветеран АТО з позивним "Геолог" Іван Гаврилко зі скандалом пішов із Державної служби геології та надр України.

Читайте також
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря

Печі працюють без жодного пилогазоочисного обладнання

У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники
У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники

В нормі показник гамма-фону не має перевищувати позначку 20 мікрорентгенів на годину