Кривому Рогу загрожує екологічна катастрофа через отруйні шахтні води dengi.informator.ua

Кривому Рогу загрожує екологічна катастрофа через отруйні шахтні води

У Кривому Розі назріває екологічна катастрофа через скидання промисловими підприємствами отруйних шахтних вод.

Про це повідомило видання Информатор Деньги.

Згідно з повідомленням, скиданням шахтних вод займається ДП "Кривбасшахтозакриття". Підприємство відкачує промислові стоки ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг", ПРАТ "ЦДЗК", ПРАТ "Суха Балка" і АТ "Кривбасзалізрудком", що містять високі концентрації хлоридів, сульфатів, брому, йоду, натрію, калію і магнію.

На першому етапі держпідприємство відкачує ці води у хвостосховищі в районі Мудреної, а потім перекидає в балку Свистунова. У зимовий час стоки скидають в річку Інгулець, з одночасною подачею води з Карачунівського водосховища для розведення.

Шахтні води повинні надходити в Інгулець разом з прісною водою, адже це знижує відсоток мінералізації.

Як повідомляється, в реальності підприємства затягують терміни подачі документів і найчастіше високомінералізована вода надходить неорганізовано і не проходить етап розведення.

Так, за даними ДП "Кривбасшахтозакриття" організоване (з розведенням) скидання шахтних вод з балки Свистунова в річку Інгулець з 2005 по 2020 рік знизилося фактично в 2-2,5 рази.


Источник: dengi.informator.ua

Крім того, ставок-накопичувач балки Свистунова щорічно переповнюється і загрожує аваріями, а ложе резервуара вже давно не утримує в собі воду.

Нерозбавлені шахтні води просочуються в грунт і потім потрапляють у водойми. Це знижує врожайність внаслідок засолення грунтів, і становить загрозу здоров'ю для місцевого населення.

Сама гідротехнічна споруда була побудована ще в 70-х роках минулого століття, а термін її експлуатації давно закінчився. Нещодавно в балці виявили карстовий розлом, через який забруднена вода потрапляє в водоносний горизонт. Незважаючи на ремонтні роботи, споруда вимагає більш серйозної реконструкції.

Балка Свистунова. Источник: dengi.informator.ua

На річці Інгулець існує каскад водосховищ, який включає в себе Войнівське, Іскрівське, Карачуновське водосховища. З останнього населення Кривого Рогу частково споживає питну воду.

Для промивання річки також виконують скидання води з Карачунівського водосховища. Цей захід має допомогти в очищенні русла від високомінералізованих шахтних вод і поліпшити стану однієї з головних водних артерій регіону.

При цьому еколог Едуард Горевий зазначає, що мінералізація води збільшується ще до місця впливу шахтних вод на ділянці нижче Карачун. Вода, яка потрібна для промивання, подається по каналу Дніпро-Інгулець з вмістом хлоридів 25 мг/л., а заміри в точці впливу гірничодобувних підприємств показують, що на шляху проходження вода додає хлоридів до 2000 мг/л. Таким чином мінералізація збільшується в 80 разів.

Причиною можуть бути каналізаційні стоки приватного сектора, південного промислового вузла або ж інших джерел.

Також стало відомо, що недавно в офісі ДЕІ в Кривому Розі відбулася робоча нарада за участю представників Мінекології, Мінекономіки, Міністерства аграрної політики, Фонду Держмайна та Державного агентства водних ресурсів України. На нараді були присутні представники промислових підприємств міста, а також лідери громадських екологічних організацій. Зустріч була присвячена проблемі шахтних вод і екологічній ситуації в Кривому Розі.

В результаті наради учасники розробили ряд пропозицій, спрямованих на вирішення проблеми забруднення басейну річки Інгулець внаслідок скидів. Одним із заходів стане проведення комплексного дослідження балки Свистунова, а також негативного впливу підприємств-забруднювачів безпосередньо на стан річки Інгулець. На держпідприємстві мають намір оснастити ставок-накопичувач сучасної гідроізоляційної плівкою. Щоб не зупиняти прийом шахтних вод, його розділять на дві частини: одна буде експлуатуватися за призначенням, інша - ремонтуватися.

ДП "Кривбасшахтозакриття" вивчає можливість зміни технології скидання вод, забезпечуючи їх розведення перед скиданням у річку Інгулець. Також в планах оснащення гірничодобувних підприємств приладами обліку утворених стічних вод - це допоможе залучати до відповідальності промислових еко-порушників у разі перевищення обсягу скидів.

Глава Держекоінспекції пообіцяв, що його відомство, як модератор процесу, береться зібрати всі пропозиції для розробки дорожньої карти і визначення конкретних заходів, спрямованих на екологічне оздоровлення річки Інгулець з подальшим контролем їх виконання зокрема, в частині зобов'язань промислових підприємств з очищення стічних вод.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що повітря Кривого Рогу забруднили більш як півсотні шкідливих речовин. Кількість викидів в повітрі міста за перші чотири місяці року склало 56,26 тис. тонн. Загалом промислові підприємства провели 46 масових вибухів в кар'єрах.

Читайте також
У Кривому Розі очікується різке погіршення якості повітря: промисловість закликали відреагувати
У Кривому Розі очікується різке погіршення якості повітря: промисловість закликали відреагувати

Містянам радять протягом доби обмежити перебування на вулиці

У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік
У Кривому Розі кількість викидів від вибухів у кар'єрах знизилася на 9% за рік

Фактичний показник питомого скорочення викидів від масових вибухів був на 2% меншим від запланованого

У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря
У Кривому Розі за 2023 рік зменшилося забруднення повітря

Максимальні разові концентрації пилу перевищили допустимі норми у 4,8 рази

У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень
У Кривому Розі виявили найбільше екопорушення тижня – на понад 202 мільйонів гривень

За тиждень екопорушники України завдали збитків на 203,2 мільйона гривень