Які "зелені" проєкти впроваджує український бізнес: успішні кейси shutterstock

Які "зелені" проєкти впроваджує український бізнес: успішні кейси

Маргарита Шевченко

Негативний вплив на навколишнє середовище буде нульовим, якщо бізнес використовуватиме тільки чисту енергію

Учасники круглого столу "Чиста вигода. Успішні кейси "зелених" ініціатив" розповіли про успішні українські проєкти щодо поліпшення екології та зниження емісії відходів.

Про це сказано в матеріалі "Деловой столицы". Також на зустрічі, яка відбулася 31 березня, обговорили кроки, які має зробити держава, щоб стимулювати бізнес впроваджувати якомога більше таких ініціатив.

Директор "МХП Еко Енерджі" Іван Тракслер розповів, що компанія почала реалізовувати екологічні проєкти ще з 2012 року. Насамперед вони пов'язані з біогазом, який виробляється з відходів виробництва.

"Ці проєкти дають можливість отримувати додаткову вартість, поліпшувати бізнес і дають енергоресурс — теплову та електричну енергію, яку ми можемо спрямовувати на потреби виробництва", — сказав він.

Крім того, проєкт утилізації відходів виробництва дає змогу компанії отримувати якісні органічні добрива, які не тільки підвищують урожай, але й поліпшують якість зерна.

Президентка "Хенкель" в Україні Ніна Домбровська повідомила, що компанія ще 2010 року впровадила план зі зниження негативного впливу на екологію, який розрахований на період до 2030-го. Основний напрям — до 2040 року стати повністю кліматично позитивною компанією.

"Це буде означати, що наш негативний вплив на навколишнє середовище буде нульовим, ми будемо використовувати тільки чисту енергію, а вся продукція буде такою, що може або розкладатися, або відправлятися на переробку", — сказала вона.

Джерело: "Деловая столица"

Президентка "Хенкель" зазначила, що цей план потребує й фінансових вкладень, оскільки сьогодні використання екологічного упаковання є затратнішим.

Менеджерка зв'язків з органами влади та громадськістю "PepsiCo Україна" Наталія Фесюн повідомила, що компанія поставила собі за мету знизити на 35% частку використання первинного упакування й одночасно довести частку використання вторинного упаковання до 50%.

Водночас вона зазначила, що індустрія переробки відходів у світі буде тільки зростати, але для цього потрібна допомога й стимули від держави.

Також "PepsiCo Україна" реалізує і соціальні проєкти, спрямовані на поліпшення екології — у 2018 році у Вишгороді Київської області, містечку з населенням 32 тис. осіб, запустили проєкт із роздільного збору сміття. Відбулося тестування моделі виробника, налагоджена інфраструктура для роздільного збору, переробки сміття, а також провели роботу з населенням. І в результаті сьогодні 38% відходів у місті сортується. "Це підтверджує, що така модель може працювати й у масштабах країни", — сказала вона.

Для Recycling Solutions екологічні проєкти вже основний вид діяльності. "Ми — компанія, місія якої полягає в просуванні циркулярної економіки, ми робимо це на практиці, і в нас уже є бізнеси, що працюють", — розповів директор зі стратегії компанії Олексій Афанасьєв.

За його словами, Recycling Solutions працює у сфері промислових відходів, співпрацюючи з промпідприємствами гірничодобувної галузі, металургії, енергетики, коксохімії. Один із проєктів компанії — збір, переробка та продаж мікроскопічних частинок золи, яка виробляється в результаті роботи теплових електростанцій. Ці відходи потім використовують не тільки в Україні (наприклад, під час виробництва цементу), а й експортуються за кордон.

Як повідомляла ЕкоПолітика, 18 березня "МХП Еко Енерджі" підписала меморандум про стратегічне партнерство з німецькою інжиніринговою компанією Ellmann Engineering у проєкті "Біологічна метанізація "зеленого" водню".

Також компанія "Метінвест" спрямує понад 3 млрд гривень на будівництво сучасного гідротехнічного об'єкта згущення відходів збагачення на підприємстві "Північний ГЗК".

Читайте також
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу

Компанія прагне зменшити залежність від викопних джерел енергії у виробництві алкогольних напоїв

На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро
На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро

Устаткування увійде в експлуатацію вже цьому місяці, після завершення першого етапу капітального ремонту

У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК
У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК

Окрім “зелених” технологій на підприємстві продовжують використовувати й традиційні заходи з пилопригнічення

У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень
У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень

Завдяки новим установкам місто зможе економити 3 мільйони гривень на рік