"Метінвест" спрямує 3 млрд грн на екомодернізацію Північного ГЗК Вікіпедія

"Метінвест" спрямує 3 млрд грн на екомодернізацію Північного ГЗК

Маргарита Шевченко

Комплекс планують ввести в експлуатацію в кінці 2023 року

Компанія "Метінвест спрямує понад 3 млрд гривень на будівництво сучасного гідротехнічного об'єкта згущення відходів збагачення на підприємстві Північний ГЗК.

Про це повідомляє місцеве видання "Перший Криворізький". Зазначається, що комплекс дасть комбінату змогу скоротити витрати та знизити навантаження на навколишнє середовище шляхом зменшення енергоспоживання й води.

Комплекс згущення хвостової пульпи Північного ГЗК — другий в Україні промисловий об'єкт такого типу. Проєктуванням займається німецька компанія ENGINEERING DOBERSEK.

"Наша компанія з 2009 року є головним розробником технологій згущення хвостів. Усі проєкти реалізуються з урахуванням екологічних вимог. Вони спрямовані на зниження витрат із транспортування відходів збагачення корисних копалин і зменшення площ під розміщення хвостів. Схожі передові технології із замкнутим водообігом в Україні вже застосовує Південний ГЗК, такі ж підходи використовують у гірських компаніях США, Бразилії та Індії", — розповів керівний директор компанії ENGINEERING DOBERSEK Боштьян Доберсек.

За словами експертів, комплекс дасть змогу за допомогою безпечних хімічних реагентів відокремлювати воду від твердих частинок і повертати її для використання на рудозбагачувальну фабрику.

"Створення комплексу зі згущення пульпи на ПівнГЗК — один із найбільших високотехнологічних проєктів компанії "Метінвест". Для його реалізації ми залучаємо найкращих фахівців-технологів, гідравліків, електриків, фахівців з автоматизованих систем керування. І після завершення будівництва криворіжці отримають нові робочі місця", — зазначила директорка компанії "Метінвест Інжиніринг" Марія Васильєва.

Введення в експлуатацію нового об'єкта дасть змогу комбінату використовувати наявну місткість хвостосховища до 2036 року.

"Будівництво нового комплексу для Північного ГЗК — це раціональний підхід до використання енергоресурсів і земель під виробництво. Шляхом скорочення споживання електроенергії на перепомпування пульпи до 50% ми знижуємо собівартість концентрату, і це дає можливість комбінату ставати більш прибутковим і надалі інвестувати в модернізацію, поліпшувати умови праці та побуту", — наголосив генеральний директор Північного ГЗК Андрій Скачков.

Комплекс щодо згущення пульпи планують ввести в експлуатацію в кінці 2023 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика, група "Метінвест" у 2020 році встановила рекорд з інвестицій в екологічні проєкти, вклавши в них понад $200 млн.

Читайте також
Стратегія зеленого переходу "Метінвесту" залишається незмінною – гендиректор
Стратегія зеленого переходу "Метінвесту" залишається незмінною – гендиректор

Для металургійних заводів розробляють проєкти зі значного скорочення викидів вуглецю

У Кривому Розі комбінат установив новий потужний димосос, що очищає повітря
У Кривому Розі комбінат установив новий потужний димосос, що очищає повітря

За годину роботи він здатен видалити до 137 тисяч кубічних метрів неочищеного повітря

У Кривому Розі на комбінаті встановили гідроциклон, який очищає повітря
У Кривому Розі на комбінаті встановили гідроциклон, який очищає повітря

Обладнання дає змогу досягти високого ступеня очищення повітря на робочих місцях