МХП співпрацюватиме з німецькою компанією в галузі "зеленого" водню МХП

МХП співпрацюватиме з німецькою компанією в галузі "зеленого" водню

Олекса Франко

Це не перший спільний проєкт МХП та Ellmann Engineering

Компанія "МХП Еко Енерджи", структурний підрозділ агрохолдингу МХП, підписала меморандум про взаєморозуміння та стратегічне партнерство з німецькою інжиніринговою компанією Ellmann Engineering у проєкті "Біологічна метанізація "зеленого" водню".

Підписання меморандуму відбулося 10 березня в колі представників Держенергоефективності України, профільних асоціацій та наукового середовища, повідомляє пресслужба холдингу.

Документ підписали президент "МХП Еко Енерджи" Олександр Домбровський і директор Ellmann Engineering Райк Елльманн.

"Впровадження сучасних інноваційних рішень — один із ключових пріоритетів в діяльності "МХП Еко Енерджи". Технологія біологічної метанізації "зеленого”" водню допоможе суттєво підвищити обсяги виробництва "чистої" енергії, скоротити викиди парникових газів, замістити викопне паливо, зокрема імпортоване. Це інноваційні тенденції, що відповідають "Європейському зеленому курсу" та є необхідною передумовою глобального енергетичного переходу", — зазначив Олександр Домбровський, заступник голови правління, директор Департаменту енергоінновацій та енергоефективності МХП.

За його словами, це не перший спільний проєкт МХП та Ellmann Engineering: меморандум та подальша його реалізація базується на успішному багаторічному досвіді співпраці між Україною та Німеччиною з розвитку біогазових технологій в Україні

"Ми з компанією "МХП Еко Енерджи" вже маємо стале партнерство. Наші спеціалісти запропонували для компанії МХП інноваційну технологію переробки курячого посліду в біогаз у проєкті "Біогаз Ладижин"", — зауважив Райк Елльманн, директор Ellmann Engineering. Цей біогазовий комплекс є одним із найбільших в Європі.

Водночас Домбровський зазначив, що співпраця в межах нового проєкту поділятиметься на три етапи:

  • ґрунтовні лабораторні дослідження;
  • експериментальна частина;
  • втілення розроблених технологій на практиці.

Він додав, що це дасть можливість отримати перші пілотні проєкти як в Україні, так і в ЄС, які потім можна буде мультиплікувати в промисловому використанні.

За словами Райка Елльманна, інтеграція технологій "зеленого водню" та біометану — це справжній прорив у "чистій" енергетиці. Біогазові технології та біоенергетика загалом є одними з найбільш надійних у галузі відновлюваної енергетики, адже виробництво енергії є прогнозованим та стабільним, на відміну від волатильної ситуації із сонцем і вітром.

Він також зазначив, що до спільної роботи над проєктом планується залучити низку потужних німецьких наукових установ.

"Важливим етапом співпраці буде проведення спільних практичних лабораторних і промислових досліджень з інтеграції "зеленого водню" в анаеробний процес для збільшення виробництва біометану. Реалізація проєкту дозволить суттєво декарбонізувати виробничі процеси", — додав Елльманн.

Нагадаємо, що влітку 2020 року Україна та Німеччина започаткували енергетичне партнерство та ключовими визначили п’ять сфер, зокрема: водневу економіку, енергоефективність, відновлювальні джерела енергії та декарбонізацію. Напрями співпраці згідно з меморандумом між "МХП Еко Енерджи" та Ellmann Engineering стосуються всіх вищеперерахованих сфер.

Зазначимо також, що Ellmann Engineering – це німецька інжинірингова компанія в напрямах біогазових технологій та водоочистки. Фахівці компанії в більш ніж 20 країнах світу супроводжували будівництво біогазових установок.

Як повідомляла ЕкоПолітика, експерти оцінили, якими є шанси України, щоб стати партнером Німеччини у водневій енергетиці.

Читайте також
На Одещині завдяки зеленій енергетиці не застосовують графіки відключення світла
На Одещині завдяки зеленій енергетиці не застосовують графіки відключення світла

Водночас ремонтні роботи тривають, тому можливі обмеження у разі збільшення навантаження

Україна отримає €20 мільйонів на підтримку енергетичного переходу
Україна отримає €20 мільйонів на підтримку енергетичного переходу

Програма RES допоможе залучити додаткові кошти на кліматичні заходи з інших програм

Зеленський затвердив посилення сталості енергосистеми та розвиток галузі біогазу
Зеленський затвердив посилення сталості енергосистеми та розвиток галузі біогазу

До кінця 2024 року потрібно реалізувати проєкти з виробництва біометану

Голова “Гарпоку” розповів, коли Україна зможе експортувати зелену енергію
Голова “Гарпоку” розповів, коли Україна зможе експортувати зелену енергію

Запуск механізму гарантій походження енергії дасть можливість експортувати зелену електроенергію і збільшить попит на неї всередині країни