Висловили "глибокий жаль": кліматичний саміт COP26 не виправдав очікувань — FT shutterstock

Висловили "глибокий жаль": кліматичний саміт COP26 не виправдав очікувань — FT

Олена Яценьо

Багато країн прибуло до Глазго зі слабкими планами та амбіціями щодо скорочення викидів

Конференція ООН із питань зміни клімату COP26 виявилася менш успішною, ніж очікувалося.

Про це з посиланням на матеріал Financial Times повідомив ZN.UA. Зазначається, що саміт залишив надію на те, що країни прислухаються до заклику повернутися через рік із більш амбітними планами скорочення викидів вуглецю.

Президент конференції Алок Шарма навіть попросив вибачення за те, що останньої хвилини було внесено зміни до кліматичної угоди щодо майбутнього вугілля. Ініціаторами змін були Індія та Китай. Тепер фінальна версія угоди зобов’язує уряди поступово "знижувати" використання вугілля, а не швидко відмовлятися від вугільної промисловості, як пропонувала початкова версія договору.

А втім, той факт, що в остаточній угоді принаймні згадувалося вугілля, уже був проривом для кліматичної конференції ООН — як і ще одне зобов’язання поступово відмовитися від субсидій на "викопне паливо".

Водночас на зустрічі було висловлено "глибокий жаль" через неспроможність багатих країн виконати зобов’язання щодо кліматичного фінансування, дані біднішим країнам понад 10 років тому.

На саміті багаті держави також погодилися подвоїти фінансування, щоб допомогти бідним країнам адаптуватися до зміни клімату.

Проте делегати з майже 200 країн, які перебували в Глазго протягом останніх двох тижнів, залишили місто з тією ж похмурою проблемою, яка була й тоді, коли вони тільки приїхали на початок кліматичного саміту.

Усіх кліматичних планів та обіцянок на це десятиліття залишається не досить для досягнення цілей Паризької угоди 2015 року, яка має на меті утримати глобальне потепління "значно нижче" 2 градусів.

"Часткове розчарування було неминучим, враховуючи, скільки країн прибуло до Глазго зі слабкими планами та амбіціями щодо скорочення викидів", — пише FT.

Однак COP26 не був повністю невдалим. Кліматична конференція зміцнила Паризьку угоду кількома важливими способами. Передусім вона визнала важливість стримування глобального потепління і науковий консенсус про те, що для досягнення цієї мети потрібно скоротити глобальні викиди майже вдвічі до 2030 року й досягти кліматичної нейтральності приблизно до 2050 року.

Остаточний текст угоди містить прохання до країн до кінця наступного року "переглянути та посилити" свої кліматичні цілі. Учасники саміту також нарешті схвалили правила щодо того, щоб Паризька угода діяла більш прозоро та ефективно.

Серед досягнень — визнання з боку США та Китаю того, що проблема боротьби зі зміною клімату перевершує численні розбіжності, які розділяють дві впливові держави.

Ще одним обнадійливим кроком є те, що західні країни на COP26 оголосили про угоду на суму 8,5 мільярда доларів, щоб допомогти Південній Африці швидше закрити свої вугільні електростанції та перейти до "чистої економіки" протягом наступних п’яти років.

Як повідомляла ЕкоПолітика напередодні, Україна разом зі ще понад сотнею країн приєдналася до ініціативи Євросоюзу та США "Глобальне зобов'язання з метану", підтримати яку водночас відмовилися держави, які відповідальні за суттєвий відсоток викидів – Росія, Китай та Індія.

Угода передбачає скорочення глобальних викидів метану принаймні на 30% до 2030 року. За прогнозами, досягнення цієї мети зменшить глобальне потепління на 0,2 градуса за Цельсієм до 2050 року.

Також лідери понад сотні країн світу пообіцяли припинити вирубування лісів до 2030 року. Угоду зобов’язалися підтримати Канада, Росія, Китай, США, Велика Британія та інші держави.

Окрім того, понад 40 країн світу, серед яких і Україна, зобовʼязалися поступово відмовитися від використання вугілля в енергетиці.

Читайте також
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень

Кліматологи закликають терміново зменшувати викид парникових газів у повітря

Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%
Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%

Екстремальна літня спека 2022 року збільшила інфляцію продуктів харчування в Європі приблизно на 0,6%