Україна на COP26 підтримала кліматичну угоду, яку відкинула Росія shutterstock

Україна на COP26 підтримала кліматичну угоду, яку відкинула Росія

Олена Яценьо

Домовленість передбачає скорочення глобальних викидів метану на 30% до 2030 року

Україна разом зі ще понад сотнею країн приєдналася до ініціативи Євросоюзу та США "Глобальне зобов'язання з метану", підтримати яку водночас відмовилися держави, які відповідальні за суттєвий відсоток викидів – Росія, Китай та Індія.

Про це у вівторок, 2 листопада, за підсумками перемовин на кліматичному саміті СOP26 у Глазго (Шотландія) повідомила пресслужба Європейської комісії.

Угода передбачає скорочення глобальних викидів метану принаймні на 30% до 2030 року. За прогнозами, досягнення цієї мети зменшить глобальне потепління на 0,2 градуса за Цельсієм до 2050 року.

Такий план під назвою Global Methane Pledge запропонувала адміністрація американського президента Джо Байдена. Зазначається, що внесок метану у глобальне потепління на сьогодні становить приблизно 0,5 градуса від доіндустріального рівня.

В адміністрації Байдена вважають, що цей крок нині є найбільш спроможним допомогти у боротьбі з кліматичною кризою у короткотерміновій перспективі.

Американський лідер додав, що Вашингтон для реалізації цієї мети запроваджує "два нових правила". По-перше, федеральні відомства захисту навколишнього середовища займуться скороченням витоків метану з трубопроводів. По-друге, міністерство транспорту також визначатиме, як можна уникати витоків на газопроводах.

Серед 105 країн, які долучилися до угоди, – країни ЄС, Британія, Україна. Це також і Бразилія, що відповідальна за п’яту частину викидів метану у світі. Тим часом серед підписантів цієї угоди немає одних із чільних забрудників довкілля – Росії, Індії та Китаю.

Заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Ірина Ставчук заявила, що відповідно до рішення уряду на реалізацію ініціативи в Україні буде розроблено відповідний план дій у сферах видобутку та транспортування викопних палив, сільського господарства та управління відходами, які є основними джерелами викидів метану.

Як повідомляла ЕкоПолітика напередодні, лідери понад сотні країн світу пообіцяли припинити вирубування лісів до 2030 року. Угоду зобов’язалися підтримати Канада, Росія, Китай, США, Велика Британія та інші держави.

Читайте також
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції

У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів