Понад 100 країн зобов’язалися покласти край вирубуванню лісів до 2030 року shutterstock

Понад 100 країн зобов’язалися покласти край вирубуванню лісів до 2030 року

Олена Яценьо

Угода передбачає виділення майже 19,2 мільярда доларів

Лідери понад сотні країн світу пообіцяли припинити вирубування лісів до 2030 року.

Такої домовленості було досягнуто 2 листопада на кліматичному саміті COP26 у Глазго (Шотландія), передає BBC.

Спільну заяву підпишуть на кліматичних переговорах COP26 лідери країн, на долю яких загалом випадає 85% світових лісів. Серед підписантів — Бразилія, Індонезія і Демократична Республіка Конго, які мають одні з найбільших лісів у світі, що перебувають під загрозою знищення.

Окрім того, угоду зобов’язалися підтримати Канада, Росія, Китай, США, Велика Британія та інші держави.

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, який приймає глобальну зустріч у Глазго, назвав домовленість "знаменною угодою щодо захисту та відновлення лісів Землі".

Угода передбачає виділення майже 19,2 мільярда доларів державних і приватних коштів. З них 12 мільярдів доларів державних фінансів мають надійти від 12 країн до 2025 року.

Частину коштів виділять країнам, які розвиваються, на відновлення пошкоджених земель, боротьбу з лісовими пожежами та підтримку громад корінних народів.

Водночас більш як 30 найбільших фінансових компаній світу, зокрема Aviva, Schroders та Axa, також візьмуть на себе зобов'язання припинити інвестиції у діяльність, пов'язану з вирубуванням лісів.

Зазначимо, що 31 жовтня у Глазго під егідою ООН розпочалася кліматична конференція СОР-26, яка триватиме до 12 листопада.

Головна мета COP26 – активізувати зусилля сторін задля досягнення цілей Паризької угоди – утримання зростання середньої світової температури на рівні значно нижче +2 °C від доіндустріальних показників та спрямування зусиль на обмеження зростання температури до +1,5 °C від доіндустріальних рівнів.

Нагадаємо, що із січня по вересень 2021 року рослинному світу України через незаконну діяльність, зокрема вирубування лісу, завдали збитків на 375 мільйонів гривень.

Раніше ЕкоПолітика писала, що Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів надіслало на розгляд уряду проєкт розпорядження Кабінету міністрів України "Про схвалення Державної стратегії управління лісами України до 2035 року".

Теги: ,
Читайте також
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік

В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів
В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів

Лісівники продовжують виконувати свої першочергові завдання