Відмову від вугілля контролюватиме наглядова рада – наслідки СОР26 shutterstock

Відмову від вугілля контролюватиме наглядова рада – наслідки СОР26

Катерина Бєлоусова

Що придумали країни для досягнення декарбонізації

У лютому 2022 року почне работу наглядова рада, яка контролюватиме перехід від викопного палива на альтернативну енергію, щоб зупинити кліматичні зміни за домовленостями СОР26.

Про це розповіла заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Ірина Ставчук під час круглого столу "Життя після Глазго. Висновки після події та наступні кроки світової та української спільноти щодо зміни клімату", передає Міндовкілля.

Савчук звернула увагу, що цього року на кліматичному саміті в Глазго СОР26 вперше в історії в рішеннях міжнародного рівня прозвучали тези про відмову від використання вугілля та припинення неефективних субсидій на нього. Адже таким чином людство продукує найбільше викидів парникових газів.

Боротися з викидами вуглецю країни збираються запровадивши міжнародні ринкові та неринкові механізми співпраці за статтею 6 Угоди. Серед них будуть контракти як на рівні підприємств, так і на рівні держав. Багато приватних компаній на міжнародному рівні долучається до кліматичних ініціатив, відходять від фінансування проєктів викопного палива та планують свої політики декарбонізації до середини століття. 

"Україна розраховує, що ці механізми сприятимуть реалізації проєктів енергоефективності та модернізації в низці секторів економіки. Окрім цього, було прийнято рішення про призначення наглядової ради, яка почне роботу в лютому 2022 року і буде контролювати всі ці процеси", – повідомила Ірина Ставчук.

В рамках СОР26 в Глазго розвинені країни зобов'язалися виконувати спільну ціль щодо надання 100 мільярдів доларів для підтримки декарбонізації економік країн, що розвиваються, а до 2024 року визначать нову глобальну мету у сфері фінансів. Передбачається, що нова ціль по фінансах має бути більше ніж 100 мільярдів доларів і наступні 4 роки країни будуть рухатися в цьому напрямку.

"Неможливо вирішити проблему зміни клімату лише на рівні міністерства, це мають бути спільні дії державної та місцевої влади, бізнесу, муніципалітетів та усіх громадян. Ми всі маємо стати частиною вирішення цієї проблеми та разом шукати шляхи для її подолання. Коли ми починали процес оновлення нашого національно визначеного внеску, велись дуже складні дискусії з представниками бізнесу. Зараз ми дійшли до того етапу, коли можемо спільно з ними обговорювати як саме ми будемо реалізовувати НВВ2. І дуже тішить, що бізнес також ставить перед собою ціль по декарбонізації. Сподіваюсь, що в такій конструктивній атмосфері ми будемо продовжувати на рівні держави нашу співпрацю, знаходити разом правильні рішення щодо фінансування процесу декарбонізації і матимемо змогу реалізувати все, що заплановано", – підсумувала Ставчук. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина заявила, що Україна не готова до відмови від вугілля до 2035 року.

Читайте також
Як Україні отримати гроші на декарбонізацію: нардепка від "Голосу" озвучила рецепт
Як Україні отримати гроші на декарбонізацію: нардепка від "Голосу" озвучила рецепт

Україні потрібно знайти інвесторів на $102 млрд

Шість автокомпаній до 2040 року перестануть випускати авто на бензині: результати COP26
Шість автокомпаній до 2040 року перестануть випускати авто на бензині: результати COP26

Деякі автовиробники не підтримують відмову від бензину через дорожнечу модернізації виробництва

Як світ домовився вирішувати проблеми клімату: підсумки COP26
Як світ домовився вирішувати проблеми клімату: підсумки COP26

На думку генсека ООН Антоніу Гутерріша, домовленості є недостатніми

Німеччина закрила 7 ТЕС після закінчення опалювального сезону
Німеччина закрила 7 ТЕС після закінчення опалювального сезону

Плани Німеччини по зменшенню використання вугілля для боротьби зі зміною клімату постраждали після російського вторгнення в Україну