Від Зеленського вимагають збільшити штрафи за сміття до 200 тисяч гривень ВЗ

Від Зеленського вимагають збільшити штрафи за сміття до 200 тисяч гривень

Катерина Бєлоусова

Нині сума покарання становить 1700 грн, що не сильно лякає громадян та підприємства

Харківський екоактивіст Артем Приходько зареєстрував на сайті президента Володимира Зеленського петицію з вимогою збільшити суми штрафів за викидання сміття у недозволених місцях. Подекуди суми пропонують збільшити до 200 тисяч гривень.

Текст петиції вже є на сайті глави держави. Наразі її підтримали понад 10 тисяч людей, збір підписів триватиме ще 50 днів.

Він вказав, що, за даними статистики Міністерства розвитку громад та територій України в 2020 році було виявлено 22,6 тис. несанкціонованих звалищ, що займають площу 560 га. Це майже як територія третини Львова.

Наявні штрафи, на думку активістів, не сильно стимулюють громадян та компанії дбайливо поводитися зі своїм сміттям. За деякі види відходів підприємствам дешевше заплатити штраф, аніж відправляти його на сміттєві полігони, адже зараз вони складають для фізичної особи 340 1360 грн та для юридичної особи 850 1700 грн.

Тому штрафи пропонують підвищити в десятки разів.

Зокрема, штрафи для фізичних осіб за викид сміття до 14 450 - 29 750 грн, а за залишення сміття біля водойм – 17 000 - 34 000 грн. Для юридичних осіб штрафи відповідно складатимуть до 98 тис. грн, та до майже 200 тис. грн за відходи на відстані 100 м від максимально зареєстрованого рівня водойми під час паводку, або безпосередньо у воду.

“Кожен звичайний громадянин, який викидає з вікна автомобіля пусту пляшку, не боїться понести відповідальність, оскільки суму штрафу він може з легкістю знайти в своєму гаманці. Підприємство з великим доходом, може без ніяких проблем найняти вантажне авто, та вивезти відходи до лісу поблизу, витративши на це навіть більшу суму від розміру штрафу, який буде на нього накладено.

80% всіх несанкціонованих звалищ не мають господаря, тому правопорушників не лякає можливість бути притягнутими до відповідальності, та й власне сама відповідальність, простими словами: ніхто не дізнається і не знайде, а якщо і знайде то платити все одно копійки”, – сказано в петиції.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Києві встановили відеокамери на стихійних звалищах щоб відстежувати порушників.

Читайте також
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова

Стягнуті гроші використають для реалізації екологічних програм регіону

Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень
Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень

За цей період з порушників вдалося стягнути понад 1,5 мільйона гривень екозбитків