Від влади вимагають впровадити 4 кроки для збереження чорнобильських лісів shutterstock

Від влади вимагають впровадити 4 кроки для збереження чорнобильських лісів

Катерина Бєлоусова

Люди, не знаючи того, можуть купити заражену деревину в будь-якому куточку України

Природоохоронні організації України звернулися до Міндовкілля з вимогою негайно впровадити кроки для збереження чорнобильських лісів, які систематично страждають від пожеж та масштабних незаконних рубок.

Це не тільки знищують унікальну екосистему, але й несе радіаційну загрозу. Так заражена деревина та виготовлені з неї паливні гранули потрапляють за межі зони відчуження та навіть України, повідомляє Українська правда_Життя.

Вони наголосили на важливості швидких рішень, адже пожежонебезпечний період почнеться, як тільки розтане сніг. 

Крок №1: зміна некомпетентного керівництва

Чорнобильські ліси управляються спеціальним державним лісгоспом "Північна Пуща", який знаходиться під контролем Державного агентства з управління зоною відчуження (ДАЗВ).

У зоні можна побачити унікальну незаконну суцільну рубку площею більше ста гектарів біля радіолокаційної станції "Дуга".

life.pravda.com.ua

“Ні для кого не секрет, що у Зоні можна непогано заробляти. Гроші люблять тишу, а з цим у чорнобильських лісах проблем немає, – сказано в матеріалі, – На жаль, це не єдиний приклад незаконних рубок. Про потенційну корупцію "Північної Пущі" говорили й аудитори Держаудитслужби”.

Проте поліція закрила кримінальну справу, керівництво "Північної Пущі" не змінилось, а збитки державі за незаконну рубку не компенсовані. 

Крок №2: передача землі й техніки Чорнобильському заповіднику

Більша частина зони відчуження входить до складу Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. Не заповідною залишається лише частина зони, що прилягає до міста Прип’ять, так звана "десятка".

life.pravda.com.ua

Чорнобильський заповідник створений ще у 2016 році, але він майже не впливає не проведення рубок чи протипожежних заходів адже земля, яка до створення заповідника була в користуванні "Північної Пущі", заповіднику і досі не передана. 

Як наслідок, рішення про проведення рубок або боротьбу з пожежами продовжує ухвалювати "Північна Пуща", а заповідник має лише обмежений вплив на рішення.

“Що не менш важливо, разом із землею заповідник має отримати від "Північної Пущі" і техніку, і приміщення, й іншу матеріально-технічну базу”, – зазначено в публікації.

Крок №3: сучасний протипожежний план

Виходячи з досвіду багатьох країн, витрачати кошти на попередження пожеж значно ефективніше, ніж на їхнє гасіння та ліквідацію наслідків. Українські та західні науковці вже давно розробили сучасні підходи, які б дозволили ефективно попереджати пожежі у Чорнобильській зоні.

Проте керівництво ДАЗВ та "Північної Пущі" створює "протипожежних розривів", тобто вирубує багатокілометрові смуги у лісах шириною 100 метрів. До 2026 року таких розривів запроектовано 164 кілометри.

“Їхня ефективність у попередженні пожеж – майже нульова. Бо рубають їх там, де стиглий ліс, а не там, де вони дійсно потрібні. Більше того, за прорубаними розривами потрібно доглядати та чистити їх. Чого також майже не відбувається, бо це фінансово невигідно”, – говорять автори.

Також неефективними є масштабні санітарні рубки, на яких можуть заробляти порушники.

life.pravda.com.ua

Крок №4: належний радіологічний контроль деревини

Деревина з Чорнобильської зони масово потрапляє за межі зони. І навіть за межі України. Але гарантувати її безпеку не може ніхто. 

За чинними у Зоні правилами, для лабораторного аналізу забруднення деревини беруть лише дві проби на один гектар суцільної рубки. Якщо рубка вибіркова, то дві проби беруть аж на п’ять гектарів. Уся інша деревина міряється "дистанційно" за допомогою радіометрів, що не дозволяє виявити паливну деревину, яка не відповідає нормативами.

Це може показати лише лабораторний аналіз, проте експерти вважають що такої кількості недостатньо, а результати можуть бути неправдивими.

“Як наслідок, чорнобильська деревина активно використовується для виготовлення паливних гранул та іншої паливної продукції. Ви можете, не знаючи того, купити таку деревину в будь-якому куточку України”, – сказано в матеріалі.

Нагадаємо, експерт розповів, як в Україні здійснюють незаконні рубки лісу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні презентували проєкт розвитку Чорнобильської зони відчуження, як місця для науки й просвітництва.