Експерт розповів, як в Україні здійснюють незаконні рубки лісу

Експерт розповів, як в Україні здійснюють незаконні рубки лісу

Олена Яценьо

За словами біолога Гриника, ідеться про мільйони і сотні тисяч гектарів

В Україні у промислових масштабах вирубують здорові ліси й на заборонених ділянках під приводом санітарної рубки з усіма дозвільними документами, які підробляються.

Про це розповів біолог і представник громадської організації "Українська природоохоронна група" Єгор Гриник у коментарі "5 каналу".

За словами експерта, нині не гребують масово нищити дерева й на ділянках, що отримали статус пралісів і природних лісів, де заборонено будь-яке вирубування.

"Такі насадження відновлюються сотні років. Часто – пиляють дерева, прикриваючись підробленими документами", – зазначив він.

Гриник стверджує, що масштаби незаконних рубок, які проводять самі лісгоспи, оцінити взагалі неможливо – "ідеться про мільйони і сотні тисяч гектарів..."

Одним із найбільш поширеним порушенням на всій території України він назвав санітарну рубку здорового лісу, який не потребує жодної санітарної рубки.

"Це незаконна рубка, вона відбувається з усіма дозвільними документами, просто вони підробляються", – зазначив Гриник.

Експерти називають незаконну рубку лісів напівкримінальним і надприбутковим бізнесом, що вже став частиною тіньового лісозаготівельного бізнесу в європейських масштабах. Із цим погоджується й біолог і каже, що із цього виду бізнесу можна "зайти й прямо зараз отримувати прибутки".

Як писала ЕкоПолітика раніше, компанію “IKEA” знову підозрюють у використанні незаконної деревини з Карпатських лісів. Це викликало обурення шведської громади, а українська влада “не помічає” проблеми.

Читайте також
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік

В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів
В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів

Лісівники продовжують виконувати свої першочергові завдання