В "Укргазбанку" заявили про готовність фінансувати нові "зелені" проєкти djerela.com.ua

В "Укргазбанку" заявили про готовність фінансувати нові "зелені" проєкти

Олена Яценьо

За словами заступника голови правління банку, готові кредитувати такі проєкти у великих обсягах

Державний "Укргазбанк" після призупинення кредитувати проєктів під "зелений" тариф готовий фінансувати інші проєкти з відновлюваної енергетики (ВДЕ), зокрема пов'язані з компенсацією власного споживання і прямими продажами "зеленої" електроенергії.

Про це на форумі CISOLAR-2021, організованому IBCentre, заявив заступник голови правління банку Родін Морозов, передає Green Deal.

"Ми призупинили фінансування проєктів, пов'язаних із "зеленим" тарифом у всіх галузях "зеленої" енергетики. Усім зрозуміло, чому. Але на "зеленому" тарифі життя не закінчується. Наш банк готовий фінансувати низку інших "зелених" проєктів", — запевнив Морозов.

Він зазначив, що є три напрями, за якими банк готовий працювати у сфері ВДЕ.

"Це проєкти, спрямовані на компенсацію власного споживання. Також це прямі продажі електроенергії, якщо споживач робить окрему систему обліку та споживає конкретно "зелену" е/е в тому обсязі, який йому поставляє в цьому випадку незалежна компанія-виробник за прямими довгостроковими договорами. І схожа до цієї ще ЕСКО-модель, це практично два рівнозначних напрями для фінансування", — пояснив Морозов.

За його словами, ціна е/е робить ці проєкти фінансово цікавими, водночас виробники ресурсу не залежать від рівня оплат "зеленого" тарифу з боку держави.

"Також є досить інструментів, що дають змогу здешевити запозичення і в підсумку підвищити його фінансову привабливість. Тим більше, що сьогодні банківська система перебуває на нижній межі процентних ставок, і 11-12% в гривні дають проєктам можливість окупатися протягом п'яти років", — пояснив банкір.

Як інструменти кредитування він вказав на програму "5-7-9%", зазначивши, що вона дуже підходить під проєкти з компенсації власного споживання.

Також Морозов уточнив, що "Укргазбанк" недавно став єдиним учасником нової програми ЄБРР, яка спрямована насамперед на стимулювання об'єктів ВДЕ.

"Її філософія співзвучна з програмою 5-7-9% і спрямована на тих, хто не підходить під держпрограму або вже вичерпав можливості в неї потрапити. Після того як "Укргазбанк" видає кредит, за допомогою кредитної лінії ЄБРР позичальнику компенсується частина тіла кредиту, і ставка в результаті стає 6-8% в гривні для бізнесу, який вирішив йти шляхом ВДЕ", — зазначив заступник голови банку.

Серед інструментів він також назвав фінансовий лізинг.

Як приклад проєктів, які працюють, банкір навів профінансовану на 65% банком дахову СЕС 30 кВт на теплиці, термін окупності якої розрахований на 5,1 року. Водночас він припустив, що з огляду на тренд до подорожчання е/е, цей термін може виявитися меншим.

У коментарі виданню "Енергореформа" Морозов зазначив, що банк готовий фінансувати зазначені проєкти "у великих обсягах" і розраховує на активізацію цього процесу.

"Я б сказав, що інтерес із боку підприємців до наших програм тільки починається, тому що це відносно новий ринок, і він ще повинен бути створений. Зокрема — активними діями генпідрядників", — додав він.

Морозов уточнив, що в банку нині на розгляді кілька десятків заявок, наголосивши, що "на тлі потенціалу це тільки початок".

"Ми довго вивчали варіанти, для нас було важливим кроком, щоб не вимагати додаткової застави й не виставляти додаткових вимог. Це був стоп-фактор. Тобто ми хотіли зробити такий продукт, який був би цілісним, самостійним. Ми зараз розв'язали ці питання, зокрема залучили додатковий механізм як державні гарантії. Розвиток цих програм — перспектива найближчого року-трьох", — зазначив банкір.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Національний банк України (НБУ) та Міжнародна фінансова корпорація (IFC), яка входить до групи Світового банку, 16 квітня підписали угоду про співпрацю для розвитку "зеленого" фінансування в Україні.

Нагадаємо, що, за даними щорічного звіту аналітичного центру Renewables Global Status Report — REN21, уряди повинні значно активніше стимулювати розвиток відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) у всіх секторах економіки, а рівень використання ВДЕ має стати ключовим показником ефективності економіки.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності