В Україні можуть підвищити екоподаток на 200%: Рада зробила крок shutterstock

В Україні можуть підвищити екоподаток на 200%: Рада зробила крок

Валентина Гембарська

Екологи розкритикували ініціативу Кабінету міністрів

Верховна Рада підтримала за основу Проєкт Закону №5600 щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень, який серед іншого передбачає підвищення екоподатку на 200% або утричі.

"За" таке рішення на позачерговому засіданні у четвер, 1 липня, проголосувало 264 нардепи, проти — 50 (щоб переглянути результати голосування, доскрольте до кінця сторінки).

У пояснювальній записці до законопроєкту сказано, що відповідно до пункту 4 розділу ХІХ Податкового кодексу Кабінет Міністрів щорічно до 1 червня у разі необхідності вносить до Верховної Ради проєкт закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо ставок оподаткування, з урахуванням індексів споживчих цін, індексів цін виробників промислової продукції з акцизного податку, екологічного податку та рентної плати.

Які податки пропонують підняти:

  • ставки за скиди забруднювальних речовин у водні об’єкти — збільшити в 1,6 раза та передбачити їх восьмикратне підвищення у 2029 році (поступово);

На перший погляд, норма спрямована на скорочення викидів та очищення річок. Але, з іншого боку, підвищення податку може призвести до ситуації, при якій "забруднювачі" будуть приховувати реальні обсяги викидів з метою зменшення податкових платежів. Як наслідок, це посилить корупційні ризики у сфері.

Ще одним результатом такого рішення може стати підвищення комунальних тарифів для населення, оскільки зросте фіскальне навантаження на підприємства водопровідно-каналізаційного господарства України.

  • підняти ставки за викиди двоокису вуглецю (СО2) з 10 грн/т до 30 грн/тонну (на 200% або утричі);

В Україні екоподаток не має цільового призначення, а відіграє виключно фіскальну роль. Тому підвищення його ставок не має стосунку до турботи про навколишнє середовище, а лише є способом наповнення бюджету. Україна задекларувала амбітний план щодо скорочення викидів парникових газів у НВВ2, але при цьому не представила конкретні механізми підтримки промисловості.

Якщо ж зараз уряд лише підніме податки, без його цільового призначення і програм підтримки, то амбітна ціль НВВ2 так і не буде досягнута.

  • підвищити ставки за відходи для підприємств гірничої промисловості з 0,49 грн до 1,5 грн/тонну (на 200% або утричі);

Ухвалення цієї норми збільшить фіксовані витрати, а як наслідок і собівартість продукції українських підприємств гірничовидобувної галузі. Цим самим знизиться їхня конкурентоспроможність.

Також є певна неузгодженість в діях уряду, оскільки екоподаток на розміщення безпечних відвалів гірничодобувної промисловості планують збільшити на 200%, тоді як на небезпечні лише на 5%.

"Ухвалення законопроєкту дозволить отримати додаткові надходження до зведеного бюджету близько 50 млрд гривень в розрахунку на рік. Законопроєкт забезпечить:

-          приведення розмірів ставок податків у відповідність до інфляційних процесів в економіці;

-          підвищення ефективності справляння окремих податків та погашення податкового боргу", — вказують автори законопроєкту.

Результати поіменного голосування:


За підрахунками інформаційно-аналітичного центру GMK Center, законопроєкт призведе до збільшення витрат підприємств гірничо-металургійного комплексу як мінімум утричі – з 462 до 1 396 млн грн.

Як повідомляла ЕкоПолітика, на законопроєкт негативно відреагувала екологічна спільнота. 

Читайте також
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році

45% екоподатків надходить до державного бюджету, 30% – до обласного, а 25% залишається у місцевому

Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році
Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році

До спеціального фонду місцевих бюджетів спрямовано 8,8 мільйона гривень

Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів
Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів

Ставка екоподатку для захоронення 1 тонни небезпечних відходів сягатиме 1 500 грн

У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти
У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти

Розмір екоподатку залежатиме від тривалості рейсу – $7,3 за внутрішні поїздки та $60 за перельоти дальньої відстані