В Іспанії компанія продає компоненти зі старої техніки та виготовляє меблі зі сміття facebook.com/WasteManagementAssociation

В Іспанії компанія продає компоненти зі старої техніки та виготовляє меблі зі сміття

Катерина Бєлоусова

Загальний дохід компанії у 2021 році склав близько €800 000 євро, а у 2022 році має збільшитися на 35%

У Іспанії компанія La Hormiga Verde щороку ремонтує стару електроніку, розбирає її на компоненти для перепродажу та створюють меблі з цих відходів.

У місті Вільяфранка-де-лос-Баррос вони переробляють близько 99,5% старих телевізорів, компʼютерів тошо, що складає приблизно 1200 метричних тонн відходів, повідомляє Bloomberg.

Компанію заснував Ігнасіо Гарсія, коли втратив роботу промислового інженера в сфері промисловості біомаси.

Саме існування бізнесу вказує на проблему, адже скрізь накопичуються старі телевізори, комп’ютери та мобільні телефони. 

За даними Глобального партнерства зі статистики електронних відходів, кількість електронних відходів, які становлять небезпеку для здоров’я та навколишнього середовища, зросте до 75 мільйонів тонн до 2030 року з 53,6 мільйона тонн у 2019 році.

Основним джерело доходу La Hormiga Verde є продаж компонентів і сировини, однак компанія також отримує державні субсидії як зареєстрований спеціальний центр зайнятості, адже з 34 працівників 32 мають певну інвалідність. Загальний дохід компанії у 2021 році склав близько 800 000 євро, а у 2022 році має збільшитися на 35%. Гарсія планує розширити компанію в Іспанії та Португалії.

Персонал на лінії розбирання промислового будинку La Hormiga Verde площею 2200 квадратних метрів працює на окремих станціях, щоб розбирати старі копіювальні апарати, мікрохвильові печі, акумулятори та інші елементи за допомогою ручних інструментів і спеціалізованого механічного обладнання. Щодня вони видобувають близько 1000 кілограмів пластику та заліза та близько 300 кг міді. 

Деякі співробітники перетворюють ці матеріали у вироби, наприклад виготавляють столи з меленого пластику, табурети з перероблених деталей пральних машин і квіткові горщики з кабелів.

Працівники також переробляють близько 500 000 кг пошкоджених сонячних панелей щороку, демонтуючи їх для видобутку сировини, або відновлюючи їх для перепродажу чи використання. Функціональні компоненти, такі як друковані плати, надсилаються в інше компанії для відновлення.

Комп’ютери в хорошому стані відновлюються в "соціальні комп’ютери", які продають некомерційним установам або людям з низькими доходами приблизно за 70. Вінтажні та рідкісні речі виставляються на продаж у салоні компанії або в Інтернеті.

La Hormiga Verde має близько 400 пунктів збору та власну логістику для транспортування викинутих речей. Також люди все частіше доставляють електроніку безпосередньо в компанію

"Для La Hormiga Verde це означає, що чим більше кілограмів ми отримуємо, тим більше робочих місць ми створюємо", – каже Гарсія. 

Нагадаємо, в Європі хочуть захистити людей від запланованого застарівання та грінвошингу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, бренд Gianni запустив платформу перепродажу одягу.

Читайте також
5 правил, як зустріти Різдво та Новий рік без шкоди для довкілля
5 правил, як зустріти Різдво та Новий рік без шкоди для довкілля

Якщо від деяких речей відмовитися неможливо – можна скоротити використання

У містечка Харківщини виїжджатиме мобільний екохаб
У містечка Харківщини виїжджатиме мобільний екохаб

Мешканці Харківщини можуть залишити заявку на приїзд екохабу до своєї громади

Названо переваги переробки паперу
Названо переваги переробки паперу

Українцям пропонують перестати викидати папір у сміття, а приносити на переробку

Українцям розповіли, як оновлювати гардероб без шкоди для довкілля
Українцям розповіли, як оновлювати гардероб без шкоди для довкілля

Непотрібний одяг можна віддати на благодійність