В Європі хочуть захистити людей від запланованого застарівання та грінвошингу Shutterstock

В Європі хочуть захистити людей від запланованого застарівання та грінвошингу

Катерина Бєлоусова

Існують ризики, що більш жорсткі екологічні стандарти можуть підвищити ціну для споживачів

Європейська комісія представила нові правила проти грінвошингу, запланованого застарівання та неправдивих екологічних заяв для захисту споживочів.

Ініціативу "Розширення прав споживачів для зеленого переходу" вносить зміни до двох існуючих директив: директиви про недобросовісні комерційні практики (UCPD) і директиви про права споживачів (CRD), повідомляє EURACTIV.

Ці правила гарантуватимуть європейським споживачам можливість приймати обґрунтовані рішення, купуючи екологічно чисті продукти. Споживачі матимуть право знати, як довго прослужить продукт і як – якщо взагалі – його можна відремонтувати.

"Якщо ми не змінимо свою поведінку, якщо ми не споживатимемо менше, якщо ми не споживаємо краще, ми не досягнемо мети, визначеної Зеленою угодою. Це так просто", – сказав Дідьє Рейндерс, комісар ЄС з питань юстиції.

Проте споживачам може бути важко дізнатися, як внести свій внесок у боротьбу зі зміною клімату. 

"Ми вважаємо, що споживачі мають право на інформацію, необхідну для прийняття стійкого вибору", — додав він.

Рейндерс також вказав на нещодавнє дослідження, яке показало, що 86% респондентів хотіли отримати кращу інформацію про те, як довго прослужить продукт, а 82% виявили, що таку інформацію важко знайти.

Поправка до директиви ЄС про права споживачів зобов’язує торговців надавати споживачам більш детальну інформацію про довговічність і ремонтопридатність продукції. Для технологічних продуктів, таких як смартфони, споживачі повинні бути проінформовані про оновлення програмного забезпечення, надані виробником, "в чіткий і зрозумілий спосіб" – або на упаковці, або в Інтернеті.

Цифровий паспорт продукту також буде запроваджено для більш широкого асортименту продуктів, при цьому рейтинг від "A до G" стане нормою в майбутніх правилах для конкретних продуктів.

Пропозиція також запроваджує заборону на зелену продукцію та планове застарівання.

Продавці мають отримати сертифікації або визнання державним органом, щоб розміщувати етикетку екологічності на своїх продуктах. Продавцям також буде заборонено робити загальні екологічні твердження, такі як "екологічно чистий", "зелений" або "еко", якщо вони не можуть продемонструвати екологічну ефективність.

Для цього ЄС хоче оновити "чорний список" заборонених дій відповідно до директиви про недобросовісну комерційну практику (UCPD).

“Наприклад, "загальні, розпливчасті екологічні твердження", більше не будуть дозволені, якщо переваги не будуть належним чином продемонстровані”, – йдеться у матеріалі.

Також буде заборонений добровільний знак сталого розвитку, якщо це не ґрунтується на перевірці третьої сторони або державному органі.

Технологічні компанії будуть зобов’язані інформувати споживачів про функції, запроваджені для обмеження довговічності, наприклад, програмне забезпечення, яке припиняє або знижує функціональність товару через певний період часу. Це перегукується з вимогами Європейського парламенту, який закликав Комісію вжити заходів щодо права на ремонт.

Було виявлено декілька перешкод, які заважають споживачам ремонтувати свої пристрої, зокрема високі витрати, відсутність інформації, обмежений доступ до запасних частин та технічні обмеження, такі як відсутність стандартизації та сумісності.

BEUC, організація споживачів ЄС, похвалила Комісію за підвищення активності у боротьбі з грінвошингом.

Проте екоактивісти застерігають від можливих лазівок.

"Нам потрібні більш сміливі заходи, щоб заборонити ненадійні сертифікати, особливо щодо кліматичної нейтральності, і перерахувати ті, які ґрунтуються на гармонізованих, надійних методах", – сказала Бланка Моралес, старший координатор Ecolabel в Європейському екологічному бюро (EEB).

В EEB також висловили побоювання, що більш жорсткі екологічні стандарти можуть підвищити ціну для споживачів.

"Використання продукту, що підлягає ремонту, може бути трохи вищим", – визнав комісар Рейндерс, – "Але різниця з’явиться, коли ви зможете продовжувати використовувати його та ремонтувати, а не систематично купувати новий продукт"

Більше ремонтопридатності також може збільшити конкуренцію, що піде на користь споживачам.

Дві директиви Європейської комісії зі змінами тепер надійдуть до Європейського парламенту та країн ЄС для затвердження та потенційних подальших змін. Пізніше цього року послідують додаткові ініціативи щодо циркулярної економіки з майбутньою пропозицією щодо обґрунтування екологічних претензій.

Нагадаємо, Єврокомісія представила новий пакет пропозицій для циркулярної економіки.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, В ЄС змусили виробників ремонтувати техніку протягом 10 років.

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня