Що таке fast deco і як воно шкодить довкіллю shutterstock

Що таке fast deco і як воно шкодить довкіллю

Ганна Велика

Розповідаємо про нову небезпечну тенденцію

Екологи Франції констатували появу нового тренду – fast deco ("швидкий декор") – подібного до fast fashion ("швидкої моди"). Він стосується масово вироблених, дешевих предметів домашнього декору, які швидко викидаються.

Про це говориться у нещодавньому звіті французьких екологічних асоціацій.

В останні роки “швидка мода” опинилася в центрі уваги, і тому багато споживачів намагаються уникати покупки дешевого одягу масового виробництва. Але тепер  з’явився ще один екологічно шкідливий ринок.

Fast deco, як його назвали французькі екологи, відноситься до недорогих меблів і предметів декору для дому, які виготовляються гуртом. Подібно до одягу, вони є дешевою імітацією тенденцій високої моди і швидко замінюються наступним захопленням.

Зі збільшенням закупівель, бум на які відбувся у під час пандемії коронавірусу, зросла і кількість відходів. Це призводить до значних екологічних проблем, оскільки багато меблів потрапляє на звалища або спалюється.

Дослідження, опубліковане у французькій фінансовій газеті Les Échos, демонструє, що з 2017 по 2022 рік кількість меблів, розміщених на ринку Франції, зросла на 88%. Зі збільшенням закупівель зросла і кількість відходів: між 2014 і 2020 роками їхня кількість у країні подвоїлися.

Сьогодні екоорганізації збирають понад 1,3 млн тонн меблевого сміття. Майже половина його не підлягає повторному використанню, ремонту та переробці та спалюється на сміттєспалювальних заводах або захоронюється на звалищах.

Саме тому екологічні організації хочуть, щоб швидке споживання було замінено культурою повторного використання та ремонту. За оцінками RREUSE, європейської мережі підприємств соціального повторного використання, її членам вдалося врятувати близько 1 млн тонн товарів і матеріалів зі сміттєзвалищ у 2022 році. Це еквівалентно річним викидам CO2 понад 108 000 європейців.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Полтаві почали приймати за гроші частини старих телевізорів та пластикові меблі, а у Києві з’явилася можливість здати на переробку старі меблі.

Також ми нещодавно розповідали, пластик якого кольору більш небезпечний для людей та довкілля.

Читайте також
Мексиканський модельєр переробляє банери передвиборчої реклами на сумки
Мексиканський модельєр переробляє банери передвиборчої реклами на сумки

Раніше він вже перетворював на одяг і аксесуари різноманітні відходи, починаючи від пластикових мішків для покупок і закінчуючи залишками тканини

5 правил, як зустріти Різдво та Новий рік без шкоди для довкілля
5 правил, як зустріти Різдво та Новий рік без шкоди для довкілля

Якщо від деяких речей відмовитися неможливо – можна скоротити використання

У містечка Харківщини виїжджатиме мобільний екохаб
У містечка Харківщини виїжджатиме мобільний екохаб

Мешканці Харківщини можуть залишити заявку на приїзд екохабу до своєї громади

Названо переваги переробки паперу
Названо переваги переробки паперу

Українцям пропонують перестати викидати папір у сміття, а приносити на переробку