Єврокомісія представила новий пакет пропозицій для циркулярної економіки shutterstock

Єврокомісія представила новий пакет пропозицій для циркулярної економіки

Валентина Гембарська

У ЄС назвали, що це один із ключових елементів завдання, яке сьогодні вирішується щодо скорочення залежності від російського газу

Європейська комісія представила новий пакет пропозицій у рамках European Green Deal, щоб зробити сталу продукцію нормою у ЄС, стимулювати циркулярні бізнес-моделі та розширити можливості споживачів для "зеленого" переходу ЄС.

Про це сказано в комюніке на сайті Єврокомісії.

Як пояснюється, нові правила мають зробити майже всі фізичні товари на ринку ЄС більш екологічними, циркулярними та енергоефективними протягом усього їхнього життєвого циклу – від етапу проєктування до повсякденного використання або перепрофілювання.

"Предмети, які ми використовуємо кожен день, повинні бути більш сталими. Вони повинні бути придатними для "других і третіх рук". (...) Продукти, якими ми користуємося, повинні бути довговічними, надійними, придатними для переробки та ремонту", — заявив виконавчий заступник голови ЄК Франс Тіммерманс на пресконференції у Брюсселі, презентуючи нову європейську ініціативу.

Нова стратегія також передбачає виробництво більш міцного, ремонтопридатного та придатного для повторного використання та вторинної переробки текстилю. Це має вирішити проблему текстильних відходів та знищення непроданих тканин, а також забезпечити їх виробництво за повного дотримання соціальних прав.

Третя пропозиція спрямована на розширення внутрішнього ринку будівельної продукції та забезпечення того, щоб чинна нормативна база відповідала цілям ЄС у сфері сталого розвитку та клімату.

Також пакет містить пропозицію про нові правила, які розширять можливості споживачів під час переходу до "зеленої" продукції, щоб вони були краще проінформовані про екологічну сталість продуктів та краще захищені від "грінвошингу".

Як пояснюють у Брюсселі, цими пропозиціями Єврокомісія представляє інструменти для переходу до справжньої "циркулярної" економіки в ЄС, менш залежної від енергії та ресурсів, більш стійкої до зовнішніх потрясінь та дбайливого ставлення до природи та здоров'я людей.

Лише у 2021 році чинні в ЄС вимоги до "екодизайну" заощадили споживачам 120 млрд євро. Правила також спричинили зниження річного енергоспоживання на 10%. До 2030 року нова система може забезпечити економію енергії у розмірі приблизно 150 млрд кубометрів природного газу, що майже еквівалентно імпорту ЄС російського газу, стверджують у Європейській комісії.

"Якщо ми дотримуватимемося цієї політики, то до 2030 року ми зможемо економити енергетичний еквівалент нинішнього імпорту російського газу до Європейського союзу", — пояснив член Єврокомісії з навколишнього середовища Віргініюс Сінкявічус.

Зокрема, єврокомісар з внутрішнього ринку ЄС Тьєррі Бретон заявив: "Це важливо для нашого енергетичного суверенітету. Це один із ключових елементів завдання, яке ми сьогодні вирішуємо щодо скорочення залежності від російського газу".

Як повідомляла ЕкоПолітика, президент України Володимир Зеленський, виступаючи в парламенті Данії 29 березня, заявив, що агресія з боку Росії є аргументом, щоб прискорити "зелену" трансформацію Європи.

Читайте також
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня

Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій
Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій

Україна втратила 40-80% промислового потенціалу