В ЄС запровадять вуглецеві контракти для переходу з “сірого” на “зелений” водень shutterstock

В ЄС запровадять вуглецеві контракти для переходу з “сірого” на “зелений” водень

Катерина Бєлоусова

Наявні проєкти з відновлюваної енергетики не дозволять використовувати REPowerEU  для виробництва зеленого водню за принципом "додатковості" в країнах-експортерах

Єврокомісія запровадить вуглецеві контракти на субсидії на різницю (CCfD), щоб підтримати використання "зеленого" водню промисловістю та конкретне фінансування для REPowerEU в рамках Інноваційного фонду.

Для підтримки переходу від російської залежності від викопного палива будуть використовуватися прибутки від торгівлі викидами, повідомляє Recharge News.

Згідно з CCfD, кінцеві споживачі отримуватимуть гарантовану суму урядами за уникнення викидів CO2, з економії, отриманій від несплати ціни за вуглець в ETS, а також субсидії для досягнення "ціни виконання", узгодженої в CCfD. Таким чином, сума, фактично сплачена урядами, буде залежати від коливань ціни на вуглець в EUA, а якщо вона перевищить ціну виконання – кінцеві користувачі фактично повернуть різницю уряду.

Велика Британія має запровадити іншу схему контрактів на різницю для зеленого водню у 2022 році, яка пропонуватиме субсидію, що представляє різницю між "ціною виконання", що відображає витрати на виробництво водню, і референтною ціною, що відображає ринкову вартість водню.

По суті, це дозволить зеленому водню бути доступним на ринку за тією ж ціною, що і сірий водень, вироблений з неослабленого метану. Проте деякі аналітики, зокрема BloombergNEF і Rystad Energy, вважають, що зелений водень буде дешевше виробляти в Європі, ніж сірий або блакитний H2 через високі ціни на природний газ.

В матеріалі зазначили, що ЄС не планує субсидії для блакитного водню.

Новий план REPowerEU встановлює ціль до 2030 року в ЄС виробляти десять мільйонів тонн зеленого водню, а ще десять мільйонів тонн буде імпортовано. Сукупні 20 мільйонів тонн потребують приблизно 600 ГВт нової вітрової та сонячної енергії та 200 ГВт електролізерів.

В ЄК заявили, що розглянуть механізм спільної закупівлі для закупівлі відновлюваного H2 у великих масштабах за низькою ціною.

"Імпорту водню буде сприяти новий спеціальний потік роботи в рамках Енергетичної платформи ЄС, який має ввести в дію Європейський глобальний водневий фонд і підтримати партнерство з зеленого водню, що дасть старт світовому ринку відновлюваного водню", – йдеться у повідомленні.

Інші заходи для збільшення внутрішнього виробництва водню включають швидке прийняття рішень про державну допомогу щодо IPCEI (важливих проєктів спільного європейського інтересу), для яких повна оцінка буде завершена до літа, а також шляхом збільшення інвестицій Horizon Europe у Hydrogen Joint Company (€200 мільйонів), щоб подвоїти кількість водневих промислових центрів.

ЄК зобов’язується доопрацювати нормативну базу для водню, а також публікує проєкт закону, щоб визначити та стимулювати виробництво та розвиток ринку відновлюваного водню в Європі.

"Щоб прискорити ринок водню, співзаконодавці повинні узгодити збільшення підцілей для окремих секторів. Комісія також опублікує два Делегованих акти щодо визначення та виробництва відновлюваного водню, щоб виробництво призвело до чистої декарбонізації", – пояснили в матеріалі.

Комісія також підтримуватиме розвиток трьох основних коридорів імпорту водню, зокрема через Середземне море, район Північного моря та, як тільки дозволять умови, з України. Також планується прискорення роботи з промисловістю над технічними стандартами на водень та прискорення процедур дозволів для водневої інфраструктури.

Окрім того, буде збільшено фінансування для систем транспортування водню.

Комісія пропонує кроки у розвитку спеціальної водневої інфраструктури на шляху до європейської водневої магістралі, включаючи електролізатори для виробництва водню, внутрішні трубопроводи та сховища в ЄС.

Фінансова підтримка буде надаватися шляхом розблокування нових варіантів фінансування для проєктів з відновлюваних джерел водню відповідно до регламенту TEN-E та мобілізації фінансування ЄС у рамках Механізму з’єднання Європи, Політики згуртованості, Спільної сільськогосподарської політики та Фонду відновлення та стійкості.

Наявні проєкти з відновлюваної енергетики не дозволять використовувати REPowerEU  для виробництва зеленого водню за принципом "додатковості" в країнах-експортерах.

Щоб уникнути ризику того, що інвестиції у відновлювану енергетику можуть бути перенаправлені з енергетичного переходу в країнах-партнерах на виробництво водню як експортного товару, суворі стандарти забезпечуватимуть те, що імпортувати водень до ЄС можна буде лише з додаткових ВДЕ.

Нагадаємо, США та Єврокомісія оприлюднили спільну заяву щодо європейської енергетичної безпеки.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, ЄС має забезпечити постачання енергії та прискорити водневу інфраструктуру.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон