ЄС має забезпечити постачання енергії та прискорити водневу інфраструктуру – EUROFER shutterstock

ЄС має забезпечити постачання енергії та прискорити водневу інфраструктуру – EUROFER

Олена Яценьо

Швидкий доступ сталеливарної промисловості до зеленого водню сприятиме розвитку ринків водню у Європі, упевнені у Європейській асоціації сталі

Короткострокові заходи з допомоги компаніям, які постраждали від високих цін на енергоносії, швидкої реалізації водневої інфраструктури та першочергового доступу до постачання водню для сектору має бути надано негайно, уникаючи водночас перебоїв у постачанні газу, поки альтернативна інфраструктура недоступна.

Про це з посиланням на Енергетичний маніфест європейської сталеливарної промисловості, опублікований із нагоди презентації Європейської комісії плану RePowerEU, повідомляє EUROFER.

"Без стратегічних промислових споживачів енергії, таких як сталь на борту, енергетичний перехід не буде успішним. Енергоємні галузі необхідно інтегрувати на всіх рівнях формування політики та політичних дискусій як ключових факторів декарбонізації та незалежності європейської енергетичної системи", – сказав генеральний директор Європейської асоціації сталі (EUROFER) Аксель Еґґерт.

Він наголосив, що швидкий доступ сталеливарної промисловості до зеленого водню сприятиме розвитку ринків водню у Європі.

"Альтернативні постачання газу, крім Росії, залишатимуться вирішальними, доки не буде доступної інфраструктури водню за доступною ціною. Нам потрібен перегляд енергетичної стратегії ЄС заради згуртованості, співпраці та міжсекторного діалогу", – додав Еґґерт.

Сукупні наслідки енергетичної кризи та вторгнення Росії в Україну створили додаткові перешкоди на шляху декарбонізації сталеливарної промисловості ЄС, оскільки ЄС не готовий постачати достатню кількість низьковуглецевих енергоносіїв. Це ще більше вказує на невідкладність створення належних умов на рівні ЄС для підтримки переходу до кліматичної нейтральності.

Зазначається, що нова енергетична стратегія ЄС має передбачати коротко- та середньострокові заходи для подолання поточних викликів, гарантуючи безпеку поставок газу та швидко впроваджуючи попередні інструменти ЄС, щоб пом’якшити вплив зростання цін на європейську промисловість.

Водночас перегляд енергетичної системи ЄС має передбачати довгострокову стратегію, що забезпечує економне споживання та доступ до енергії для промислових секторів як стимулів енергетичного переходу, ідеться в маніфесті. Європейський зелений курс і пакет Fit for 55 мають бути відповідно відкориговані. Перша стратегічна мета — зробити доступною чисту енергію та надати доступ у великих кількостях за доступною ціною для досягнення кліматичної нейтральності та галузевих енергетичних цілей.

"Нині для сталеливарного сектору не існує водневої економіки чи інфраструктури. Тільки нашій галузі знадобиться понад 150 ТВт-год "чистої" електроенергії, половина з яких для виробництва водню, до 2030 року для реалізації 60 низьковуглецевих проєктів у ЄС", – сказав Еґґерт.

Зокрема, ЄС має посилити свої зусилля для досягнення стратегічної автономії та забезпечення економічної стійкості визначальних галузей промисловості, таких як металургія, шляхом посилення їх переходу через:

  • надання пріоритетного доступу до постачання водню та наявних мереж для секторів, готових до його споживання та з найвищим потенціалом зниження викидів CO2;
  • надання конкретних інструментів для якнайшвидшого управління інвестиціями в інфраструктуру для виробництва водню;
  • забезпечення гнучкого застосування принципу додатковості та критеріїв кореляції для виробництва водню, уникнення непотрібних обмежень на виробництво, а отже й споживання;
  • забезпечення швидкого схвалення проєктів із низьковуглецевої сталі в усіх європейських інструментах фінансування (наприклад, CEEAG та IPCEI) та завантаження на початку Інноваційного фонду;
  • зняття адміністративного тягаря для проєктів відновлюваної енергетики, зокрема водневих;
  • просування угод про закупівлю електроенергії (PPA) після 2030 року для промисловості, зокрема водень.

"Європейська комісія має застосувати сміливий підхід і розробити узгоджену структуру для підтримки енергоємних галузей у перехідний період. Доступна енергія є ключем до досягнення кліматичних цілей ЄС, а промислові споживачі є його основними гравцями", – підсумував Еґґерт.

Нагадаємо, що Європейська комісія в середу, 18 травня, у Брюсселі презентувала план переходу на відновлювані джерела енергії та відмови від енергоресурсів із Російської Федерації.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон