США та Єврокомісія оприлюднили спільну заяву щодо європейської енергетичної безпеки shutterstock

США та Єврокомісія оприлюднили спільну заяву щодо європейської енергетичної безпеки

Катерина Бєлоусова

Природний газ залишається важливою частиною енергетичної системи ЄС під час "зеленого переходу"

США та Європейська комісія опублікували спільну заяву щодо європейської енергетичної безпеки, стійкості Європи та прискоренню глобального переходу до чистої енергії, зокрема для припинення залежність ЄС від російського викопного палива до 2027 року.

ЄС підтвердив свою мету досягти незалежності від російського викопного палива задовго до кінця десятиліття завдяки програмі “REPowerEU”, повідомляє The White House.

В заяві уряди засудили подальше вторгнення Росії в Україну та  висловили солідарність та підтримку Україні. США також має ціль забезпечити енергопостачання ЄС та України

В заяві зазначили, що уряди віддані досягненню цілей Паризької угоди, мети чистих нульових викидів до 2050 року та підтримці обмеження підвищення температури на 1,5 градуса за Цельсієм, зокрема завдяки швидкому переходу на чисту енергію, відновлювану енергію, та енергоефективність. Природний газ залишається важливою частиною енергетичної системи ЄС під час "зеленого переходу", який з часом знижуватиме вуглецеємність.

“Ми встановлюємо негайну співпрацю для вирішення надзвичайної мети енергетичної безпеки – забезпечення належного рівня зберігання газу перед наступною зимою. Ми продовжимо нашу тісну співпрацю щодо інших заходів для прискорення переходу на зелену енергетику, зниження споживання енергії та зменшення залежності від викопного палива”, – йдеться в заяві.

Робочу групу з енергетичної безпеки очолюватимуть представник Білого дому та представник президента Європейської комісії.

Робоча група зосередиться на таких нагальних питаннях:

  • США прагнутимуть забезпечити, співпрацюючи з міжнародними партнерами, додаткові обсяги скрапленого природного газу (СПГ) для ринку ЄС у розмірі щонайменше 15 млрд кубометрів у 2022 році з очікуваним збільшенням у майбутньому.
  • США та Єврокомісія зменшуватимуть інтенсивність парникових газів інфраструктури СПГ та пов’язаних із нею газопроводів, зокрема шляхом використання чистої енергії для живлення операцій на місці, зменшення витоків метану та будівництво чистої та поновлюваної інфраструктури, готової до використання водню.
  • США підтримуватиме сприятливе регуляторне середовище з процедурами перегляду та швидкого реагування на заявки, щоб дозволити будь-які додаткові експортні потужності СПГ, які будуть необхідні для досягнення енергетичної безпеки та підтримки цілей RePowerEU.
  • Єврокомісія працюватиме з урядами країн-членів ЄС, щоб прискорити регуляторні процедури для перегляду та визначення дозволів на інфраструктуру імпорту СПГ, щоб включити наземні споруди та відповідні трубопроводи для підтримки імпорту з використанням плавучих суден для регазифікації сховищ та стаціонарних терміналів імпорту СПГ.
  • Європейська комісія працюватиме з державами-членами ЄС та операторами ринку, щоб об'єднати попит через нещодавно створену енергетичну платформу ЄС для отримання додаткових обсягів у період з квітня по жовтень 2022 року.

Європейська комісія спільно зі США буде підтримувати механізми довгострокових контрактів для підтримки остаточних інвестиційних рішень щодо інфраструктури експорту та імпорту СПГ.

  • Європейська комісія працюватиме з державами-членами ЄС над забезпеченням стабільного попиту на додатковий американський СПГ принаймні до 2030 року в розмірі приблизно 50 млрд куб. м/рік, де формула ціни на постачання СПГ до ЄС має відображати довгострокові ринкові основи, і стабільність співпраці з боку попиту та пропозиції, і щоб це зростання відповідало спільним нульовим цілям.

Формула ціни повинна включати розгляд спотової ціни на природний газ Henry Hub та інших стабілізуючі фактори.

  • ЄС готує оновлену нормативну базу для енергетичної безпеки постачання та зберігання. 

Це підвищить впевненість та передбачуваність щодо безпеки постачання та потреб у зберіганні та забезпечить більш тісне співробітництво ЄС та країн-партнерів. Європейська комісія запропонувала регулювання зберігання енергії, щоб гарантувати, що існуюча інфраструктура зберігання буде заповнена до 90% її ємності до 1 листопада кожного року, з конкретними положеннями про поетапне введення у 2022 році. Європейська комісія координуватиме свої дії з державами-членами та забезпечити прозорість щодо доступних потужностей СПГ на терміналах ЄС.

Сполучені Штати та Європейська комісія залучатимуть ключові зацікавлені сторони, включаючи приватний сектор, для формулювання негайних рекомендацій, які зменшать загальний попит на газ шляхом прискорення розгортання ринку та використання технологій та заходів чистої енергії в Європі та Сполучених Штатах, таких як:

  • Співпраця над технологіями та енергоефективними рішеннями, такими як збільшення кількості пристроїв, що реагують на попит (наприклад, розумні термостати) та розгортання та встановлення теплових насосів, масштабування закупівель екологічно чистого енергетичного обладнання, інвестування в інноваційні технології та відхід від викопного палива.
  • Пришвидшення планування та схвалення проектів відновлюваної енергетики та стратегічного співробітництва в енергетиці, в тому числі в офшорних вітрових технологіях.
  • Розробка стратегії для прискорення розвитку робочої сили для підтримки швидкого впровадження технологій чистої енергії, включаючи розширення сонячної та вітрової енергії.
  • Співпраця для просування виробництва та використання чистого та відновлюваного водню для заміни викопного палива та скорочення викидів парникових газів, зокрема шляхом інвестування в розвиток технологій та підтримку інфраструктури.
  • Європейська комісія працює над впровадженням заходів, які скорочують споживання газу шляхом максимального збільшення виробництва та використання відновлюваної енергії, зокрема шляхом зниження темпів скорочення за рахунок зниження ставок згортання.
  • США та Європейська комісія налаштовані вести переговори та реалізувати амбітну Глобальну угоду про торгівлю сталлю та алюмінієм, засновану на викидах, яка стимулює промислову декарбонізацію та знижує попит на енергію.

Нагадаємо, ЄС хоче позбутися енергозалежності від РФ завдяки плану на €300 мільярдів.

Як повідомляла ЕкоПоліика раніше, ЄС виділить €195 мільярдів, щоб позбутися енергозалежності від РФ.

Читайте також
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня

Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій
Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій

Україна втратила 40-80% промислового потенціалу