Єврокомісія виділила 1,4 млрд євро на інноваційні проєкти у галузі водневого транспорту shutterstock

Єврокомісія виділила 1,4 млрд євро на інноваційні проєкти у галузі водневого транспорту

Ганна Велика

Вони є дуже амбітними, оскільки спрямовані на розробку технологій і процесів, які виходять за межі сучасних технологій

Європейська комісія схвалила державну допомогу у розмірі 1,4 млрд євро від 7 держав-членів на проєкт IPCEI Hy2Move для підтримки досліджень, інновацій і широкого використання водню для заміни викопного палива на транспорті. Крім державного фінансування, планується залучити 3,3 млрд євро приватних інвестицій.

Відповідне повідомлення з’явилося на сайті Єврокомісії.

Проєкт IPCEI (Important Projects of Common European Interest) Hy2Move спільно підготували 7 держав-членів ЄС: Естонія, Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Словаччина та Іспанія. Він передбачає:

  1. Розвиток мобільності та транспортних додатків для інтеграції водневих технологій у транспортні засоби (автомобільні, морські та авіаційні). Сюди входять, наприклад, транспортні платформи на паливних елементах для використання в автобусах і вантажівках.
  2. Розробку високоефективних технологій паливних елементів, які використовують водень для виробництва електроенергії, достатньої для руху кораблів і локомотивів.
  3. Розробку рішень для бортового зберігання водню наступного покоління. Для використання в літаках необхідні легкі, але міцні водневі баки, що забезпечують безпеку та ефективність в умовах польоту.
  4. Розробку технологій виробництва водню для мобільності та транспорту, зокрема для забезпечення водневих заправних станцій на місцях воднем під тиском, чистим на 99,99%, придатним для використання в паливних елементах.

ec.europa.eu

ec.europa.eu

У рамках цього IPCEI 11 компаній, серед яких Airbus, BMW і Michelin, візьмуть участь у 13 інноваційних проєктах із розробки низьковуглецевих водневих технологій спільно з університетами та дослідницькими організаціями по всій Європі. Розподіл компаній за 4 напрямками досліджень та розробок, які були згадані вище, представлений на інфографіці:

ec.europa.eu

ec.europa.eu

IPCEI Hy2Move доповнює перші три IPCEI у водневому ланцюжку створення вартості:

  • у липні 2022 року Єврокомісія затвердила IPCEI “Hy2Tech”, зосереджений на розробці водневих технологій для кінцевих споживачів;
  • у вересні того ж року вона погодила IPCEI “Hy2Use”, який акцентувався на застосуванні водню в промисловому секторі;
  • у лютому 2024 року був затверджений  IPCEI “Hy2Infra”, який стосується інвестицій в інфраструктуру, не охоплену першими двома IPCEI.

Hy2Move, на відміну від них, фокусується виключно на конкретних викликах і завданнях, що виникають для водневих технологій у сфері мобільності та транспорту.

Передбачається, що проєкт допоможе скоротити викиди у секторах мобільності та транспорту на 90%, щоб ЄС став кліматично нейтральним до 2050 року. Також він сприятиме досягненню цілей Європейського зеленого курсу, Водневої стратегії ЄС та Стратегії сталої та розумної мобільності.

У лютому ЕкоПолітика повідомляла про схвалення Єврокомісією державної допомоги на €6,9 мільярда для 33 проєктів водневої інфраструктури Hy2Infra у 7 країнах блоку.

Читайте також
На Одещині побудують завод із виробництва "зеленого" водню
На Одещині побудують завод із виробництва "зеленого" водню

Бізнес в промислових масштабах планує виробляти екологічне пальне

США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року