На Одещині побудують завод із виробництва "зеленого" водню shutterstock

На Одещині побудують завод із виробництва "зеленого" водню

Ганна Велика

Бізнес в промислових масштабах планує виробляти екологічне пальне

Компанія “Водень України” та AB5 Consulting отримали грант від Великобританії на реалізацію проєкту H2U з виробництва відновлюваного водню в м. Рені Одеської області. Крім будівництва заводу, проєкт також передбачає зведення сонячної та вітрової електростанцій для забезпечення підприємству надійного енергопостачання.

Про це повідомила енергетична компанія “Водень України”.

Грант на проєкт H2U надало Посольство Великої Британії у Києві в рамках конкурсу InnovateUkraine. Цей проєкт покликаний революціонізувати виробництво енергії в Україні шляхом використання відновлюваних джерел для виробництва “зеленого” водню – чистого та універсального енергоносія.

Потужність та виробництво

Згідно з проєктом, початкова електролізна потужність нового заводу становитиме 100 МВт. Він вироблятиме водень як для внутрішніх потреб, так і на експорт до країн ЄС. На першому етапі планується, що потужність виробництва складатиме 7-8 тис. тонн водню на рік, це 400-750 тонн щомісяця. Витрати на виробництво 1 куб. м водню становитимуть 1,5-2 л води та 4,5 кВт-год електроенергії.

Крім основного продукту – водню, в результаті технологічного процесу будуть утворюватися супутні продукти – кисень та метанол. Їх також можна реалізувати та збільшити прибуток підприємства. Кисень використовують в будівництві, медицині, аграрній сфері. Метанол як універсальний розчинник можна використати у різних сферах економіки.

Поряд із підприємством запроєктоване будівництво сонячної та вітрової електростанцій потужністю 120 МВт і 80 МВт відповідно. Вони забезпечать надійне енергопостачання заводу, здатне протистояти зовнішнім перебоям.

МЗС Великобританії профінансує 70% вартості комплексного техніко-економічного обґрунтування (ТЕО), решту покриє компанія “Водень України”. Розробкою цього документу займається британська компанія AB5 Consulting. Наявність ТЕО також створить можливість залучити зовнішні інвестиції для зведення заводу.

Будівництво планують розпочати через 2 роки, після проведення всіх необхідних досліджень та розробки повного пакета документації.

Загальна сума інвестиції у завод, потужності ВДЕ та інфраструктуру для транспортування водню до ЄС становить орієнтовно 300-400 млн євро.

Конкурентоспроможність

З огляду на порівняно невисоку собівартість, український “зелений” водень може вже зараз конкурувати на європейському ринку, якщо ми говоримо про зріджений продукт для заправки автомобілів. Так, собівартість водню на заводі в Рені становить 5 євро за кг, а за певних умов вона може бути знижена до 4,5 євро. Це у 2-3 рази нижче, аніж у ЄС. Наприклад, на заправках у Німеччині водень коштує близько 12 євро за кг і це переважно "сірий" водень, тобто вироблений із природного газу.

Експерти зауважують, що за собівартістю виробництва "зелений" водень програє "сірому”. Тому без підтримки такі проєкти, як цей, розвиватимуться повільно. Утім, зазначають вони, собівартість виробництва водню буде зменшуватися з кожним роком завдяки удосконаленню технології його виробництва.

Нагадаємо, що у жовтні 2023 року ЕкоПолітика розповідала про те, що Європа готується до масштабного збільшення попиту на зелений водень завдяки прийнятій Директиві про відновлювані джерела енергії.

Також ми розповідали, що до збільшення виробництва водню готуються у різних країнах світу: США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню, німецький газовий гігант Securing Energy for Europe планує інвестувати мільйони євро у водневу інфраструктуру, а Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню.

Читайте також
Єврокомісія виділила 1,4 млрд євро на інноваційні проєкти у галузі водневого транспорту
Єврокомісія виділила 1,4 млрд євро на інноваційні проєкти у галузі водневого транспорту

Вони є дуже амбітними, оскільки спрямовані на розробку технологій і процесів, які виходять за межі сучасних технологій

США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року