В ЄС покарання жорсткіші: автори законопроєкту "Про екоконтроль" розкрили основні положення slovoidilo.ua

В ЄС покарання жорсткіші: автори законопроєкту "Про екоконтроль" розкрили основні положення

Валентина Гембарська

Документ розглянуть на позачерговому засіданні Верховної Ради у четвер, 15 липня

Законопроєкт №3091 "Про державний екологічний контроль" базується на положеннях законодавства ЄС, але має свої відмінності. Зокрема, у країнах Європейського Союзу екоінспектори мають право зупиняти заводи, якщо було виявлено порушення природоохоронного законодавства.

Про це говорили автори законопроєкту під час прес-конференції "Чи проголосують депутати законопроєкти 4167 "Про зменшення промислового забруднення" і 3091 "Про державний екологічний контроль", які дозволять українцям дихати чистим повітрям і жити в безпечному навколишньому середовищі?", передає ЕкоПолітика.

Зокрема, заступник міністра захисту довкілля Роман Шахматенко зазначив, що ключові принципи державного екологічного контролю в країнах ЄС прописані в Директиві 2010/75. Наприклад, щодо того, як часто проходять перевірки у забруднювачів найвищого, середнього та низького ступеня ризику.

"Під час підготовки проєкту ми аналізували всі рекомендації. Там ключова рекомендації 200133ЄС, яку використовують всі країни ЄС. Ми аналізували досвід багатьох країн – Польщі, Хорватії, Німеччини, Великобританії, Болгарії. Ми дивились, як це працює за кордоном. Перша теза, яку я хочу, щоб всі зрозуміли — там набагато жорсткіші правила і покарання за їх недотримання. Там інспектори зупиняють самі виробництва і заводи. В Хорватії навіть суб’єкт платить за проби, а у нас це держава робить", — пояснив він.

Водночас, виконавча директорка благодійної організації "Екологія. Право. Людина" Олена Кравченко підкреслила, що законопроєкт №3091 пройшов повний публічний цикл політики.

"Було з’ясування роботи з зацікавленими сторонами, з’ясовувалася проблематика, аналізувалося законодавство, писалася "зелена" книга проблем. Далі – аналізувалася система державного екологічного контролю з 28 країн (ЄС)  у 20-ти так точно. На їх основі писали "білу" книгу рішень. Одним із таких рішень є проєкт закону 3091", — пояснила вона.

Зокрема, за її словами, з системи державного екологічного контролю ЄС взяли нововведення про адміністративно-господарські санкції та призупинення діяльності суб’єкта господарювання екоінспектором.

"Нічого нового, унікального чи жорсткого, що ми впроваджуємо, щоб знищити бізнес, немає. Є ще рішення Ради ЄС, яка визначає основні принципи та стандарти державного екологічного контролю в ЄС. Вони лягли в основу закону 3091. Довкілева тематика є наскрізною для всіх галузей економіки. Законопроєкт 3091 є наскрізним для всіх секторів сфери охорони довкілля. Це амбітна, перша інституційна реформа України-30. Є маю надію, що народні депутати використають унікальний шанс, стати справжніми сучасними проєвропейськими реформаторами, і проголосують за 3091, 4167 і 4461", — підсумувала Кравченко.

Як повідомляла ЕкоПолітика, на позачерговому засіданні парламенту у четвер, 15 липня, буде розглянуто низку важливих довкілевих законопроєктів. 

Читайте також
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду

Міндовкілля оголосило пріоритетом на 2024 рік реформу державного екологічного контролю

В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю
В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю

Законопроєкт №3091 “Про державний екологічний контроль” очікує на друге читання з 2021 року

Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку
Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку

Українців закликали продублювати всю надіслану кореспонденцію за 20-28 січня

Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець
Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець

Для роботи оновленої Держекоінспекції потрібно 8000 спеціалістів