Уряд запланував зменшити викиди на 65% до 2030 року shutterstock

Уряд запланував зменшити викиди на 65% до 2030 року

Олена Яценьо

Любченко зазначив, що особливу увагу варто звернути на нинішню ситуацію із цінами на газ, зловживання якими спотворюють ціни на викиди

Рівень амбіцій України у кліматичній політиці більш глобальний, ніж в Європейського Союзу, зокрема в уряді запланували зменшити викиди на 65% до 2030 року, тоді як амбіція ЄС передбачає скорочення викидів на 55%.

Про це заявив перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки Олексій Любченко, передає пресслужба Мінекономіки.

Під час зустрічі з комісаром Європейської Комісії з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюсом Сінкявічюсом Любченко сказав, що Україна поділяє цілі ЄС у кліматичній політиці та заходи в межах "Європейського зеленого Курсу".

"Кліматично нейтральна Європа – наша спільна мета. Український національно визначений внесок окреслює чіткі проєкти, у яких ми очікуємо на посилення у співпраці з ЄС. Маючи досить консервативних і навіть агресивних сусідів, які поки мають намір збільшувати викиди, ми маємо бути дуже солідарними. Також у цьому контексті особливу увагу варто звернути на нинішню ситуацію із цінами на газ. Зловживання з цінами збільшують споживання вугілля і спотворюють ціни на викиди в рамках системи торгівлі викидами", – наголосив міністр економіки України.

Зі свого боку, Віргініюс Сінкявічюс зазначив, що Україні варто розглядати "Європейський зелений курс" не лише як орієнтир на екологічні зміни, а й в інвестиційному контексті.

"Мета сьогоднішньої зустрічі – презентація інвестиційних можливостей, які можливо реалізовувати в контексті "Європейського зеленого курсу". Оновлення Україною Національного визначеного внеску – чіткий сигнал для бізнесу приділити увагу питанням стандартизації, побудови чистих виробництв, енергозаощадженню та декарбонізації", – зазначив він.

Під час зустрічі обговорили питання запровадження циркулярної економіки. Українська сторона зазначила, що впровадження циркулярної економіки в нашій країні стає пріоритетним питанням економічного розвитку держави та закладено в низку державних стратегічних документів. Нині триває робота з наближення законодавства у сфері управління відходами, яке сприяє вдосконаленню системи управління відходами та переходу до циркулярної економіки. Багато нормативної бази в цій сфері охоплюється угодою про "промисловий безвіз".

Окрім того, було порушено актуальні для України питання щодо відновлення лісів, проблему утилізації вживаних авто, які ввозяться з ЄС, загрози для екологічної ситуації в Європі через збільшення споживання вугілля тощо.

Читайте також
Уряд ухвалив Порядок визначення шкоди та збитків для екології від війни
Уряд ухвалив Порядок визначення шкоди та збитків для екології від війни

Переліки основних показників в межах кожного напряму не є вичерпними і можуть бути доповнені під час розроблення методик

В Україні посилять кримінальну відповідальність за злочини проти довкілля
В Україні посилять кримінальну відповідальність за злочини проти довкілля

Кримінальний кодекс запропонували доповнити новими статтями

Кабмін звільнив двох заступників голови Держенергоефективності
Кабмін звільнив двох заступників голови Держенергоефективності

Загалом Кабмін ухвалив низку кадрових рішень