"Укренерго" поступиться бізнесу у будівництві СНЕ: стало відомо чому shutterstock

"Укренерго" поступиться бізнесу у будівництві СНЕ: стало відомо чому

Катерина Бєлоусова

Найближчим часом на ринку може з’явитися близько 400 МВт СНЕ від "Укргідроенерго" та приватного бізнесу

Після ухвалення профільного закону про розвиток установок збереження енергії НЕК "Укренерго", найімовірніше, відмовиться від намірів будувати системи накопичення енергії (СНЕ) через втрату актуальності.

Про це заявив голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький, повідомляє Green Deal.

Верховна Рада ухвалила законопроект №5436-д про внесення змін до законодавства щодо систем накопичення енергії 15 лютого 2022 року.

Кудрицький пояснив, що з прийняттям закону про СНЕ створюються умови для бізнесу щодо розвитку цього ринку, натомість для "Укренерго" визначено обмежені можливості.

"Для нас немає сенсу будувати системи накопичення. Тепер бізнес, безперечно, активізується у цьому напрямі", – пояснив він.

"Укренерго" планувало будівництва СНЕ, однак за умовами сертифікації вона як оператор системи передачі не може ними володіти. У результаті їх необхідно було передавати третім особам. Але передавати третім особам майно, яке перебуває в управлінні чи господарюванні "Укренерго", заборонено законодавством.

За прогнозами голови "Укренерго", найближчим часом на ринку може з’явитися близько 400 МВт СНЕ – проект 200 МВт реалізує ПАТ "Укргідроенерго", решта – приватний бізнес.

Міністерство енергетики після ухвалення закону відзначило, що це забезпечить використання систем накопичення енергії, збалансує роботу енергосистеми, сприятиме синхронізації української енергосистеми з ENTSO-Е, а також підвищить стабільність електропостачання для споживачів.

Серед переваг Міненерго відзначило впровадження для установок збереження енергії пільгових умов на оплату тарифу на передачу та диспетчеризацію, що визначаються їхньою оплатою за різницю між відібраною та виданою в мережу електроенергією.

А ПАТ "Укргідроенерго" розкритикувало закон щодо виключення ним ГАЕС з визначення оператора установок збереження енергії, вказавши, що ГАЕС, не отримуючи всіх переваг оператора, будуть інвестиційно неконкурентними з іншими видами СНЕ. 

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про СНЕ: що тепер зміниться.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Держенергоефективності розробило дорожню карту з гарантій походження “зеленої” енергії.

Читайте також
Верховна Рада ухвалила закон про СНЕ: що тепер зміниться
Верховна Рада ухвалила закон про СНЕ: що тепер зміниться

На ринку електричної енергії з'явиться новий учасник

Верховна Рада підтримала законопроєкт про СНЕ: що він передбачає
Верховна Рада підтримала законопроєкт про СНЕ: що він передбачає

На ринку електричної енергії з'явиться новий учасник

НКРЕКП зробила перший крок для впровадження систем накопичення енергії в Україні
НКРЕКП зробила перший крок для впровадження систем накопичення енергії в Україні

Основне завдання СНЕ – оптимізація роботи ринку електроенергії