Верховна Рада ухвалила закон про СНЕ: що тепер зміниться shutterstock

Верховна Рада ухвалила закон про СНЕ: що тепер зміниться

Олена Яценьо

На ринку електричної енергії з'явиться новий учасник

У вівторок, 15 лютого, Верховна Рада підтримала в другому читанні та загалом проєкт закону, який регулює питання запровадження накопичувачів енергії.

За підтримку відповідного законопроєкту № 5436-д "Про розвиток систем накопичення енергії" проголосували 312 народних депутатів.

Як зазначають, закон забезпечить використання систем накопичення енергії, дасть змогу стабільно працювати енергетичній системі України та підвищить стабільність електропостачання для споживачів.

Мета законопроєкту — законодавче врегулювання діяльності з накопичення енергії й визначення статусу систем накопичення енергії та оператора системи накопичення енергії.

Документом пропонується внести зміни до законів "Про ринок електричної енергії" та "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг" щодо поширення повноважень регулятора на діяльність із накопичення енергії.

Що передбачає законопроєкт:

– вводяться нові терміни: "система накопичення енергії", "оператор системи накопичення енергії" та "повністю та інтегровані елементи мережі";

– створюється новий учасник на ринку електричної енергії – оператор системи накопичення енергії та визначаються його права та обов'язки;

– регулюється питання ліцензування діяльності щодо накопичення енергії;

регулюється питання щодо можливості використання системи накопичення енергії споживачами, а також виробниками електричної енергії, зокрема виробниками електричної енергії за "зеленим тарифом";

– встановлюється загальна заборона оператора системи передачі та операторів систем розподілу здійснювати діяльність із накопичення енергії.

Нагадаємо, що цього року в Україні запустять програму з підвищення енергоефективності в багатоквартирних будинках.

Читайте також
"Укренерго" поступиться бізнесу у будівництві СНЕ: стало відомо чому
"Укренерго" поступиться бізнесу у будівництві СНЕ: стало відомо чому

Найближчим часом на ринку може з’явитися близько 400 МВт СНЕ від "Укргідроенерго" та приватного бізнесу

Верховна Рада підтримала законопроєкт про СНЕ: що він передбачає
Верховна Рада підтримала законопроєкт про СНЕ: що він передбачає

На ринку електричної енергії з'явиться новий учасник

Європейська комісія ухвалила закон про енергетичну ефективність будівель
Європейська комісія ухвалила закон про енергетичну ефективність будівель

Очікується, що до 2030 року значна частина будівництва в ЄС здійснюватиметься з повним врахуванням екологічної безпеки та енергоефективності