Держенергоефективності розробило дорожню карту з гарантій походження “зеленої” енергії shutterstock

Держенергоефективності розробило дорожню карту з гарантій походження “зеленої” енергії

Олена Яценьо

На кожному етапі треба зворотний зв'язок від діалогу з бізнесом, виробниками, споживачами

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України розробило дорожню карту з гарантій походження “зеленої” енергії, які мають відповідати європейському стандарту.

Про це йшлося під час першою дискусії в серії обговорень, ініційованих агентством спільно з Energy Club щодо запровадження механізму видачі гарантій походження "зеленої" енергії в Україні.

"Гарантії походження видаються тільки на запит виробника. Отримати їх можуть усі виробники енергії з відновлюваних джерел, зокрема проз’юмери і навіть на ту енергію, яку вони використали для власного споживання", — деталі цього механізму пояснила заступниця директора Департаменту відновлюваної енергетики Держенергоефективності Олена Ленська.

Вона нагадала, що 2021 року в Україні вироблено майже 21,7 млрд кВт*год електроенергії з відновлюваних джерел, з яких 53 % згенеровано за підтримки "зеленого" тарифу, а 42 % — без стимулювання та ще 5 % — домогосподарствами. Тож є значний потенціал для створення українського ринку гарантій походження "зеленої" енергії.

"Ми проаналізували наше законодавство і в нас є чіткий план, що треба робити. Ми створили дорожню карту, відповідно до якої, крім законодавчих ініціатив, ми маємо врахувати та придбання програмного забезпечення, і розв'язання фінансових питань, і тестування, і навчання фахівців, і що важливо – налагодити співпрацю з Енергетичним Співтовариством щодо створення регіонального хабу. Також потрібно розв'язати питання торгівлі гарантіями походження з країнами ЄС. Для цього треба підписати міжнародний договір. Все це потребує комплексного вирішення, тому нам на кожному етапі треба зворотний зв'язок від діалогу із бізнесом, виробниками, споживачами", — зазначила Ленська.

Напередодні ЕкоПолітика повідомляла, що цього року в Україні запустять програму з підвищення енергоефективності в багатоквартирних будинках, яку ініціював президент України.

Читайте також
ООН допоможе запустити Державний фонд декарбонізації в Україні
ООН допоможе запустити Державний фонд декарбонізації в Україні

Фонд підтримуватиме впровадження заходів з енергоефективності для населення, муніципалітетів та бізнесу

Кабмін звільнив голову Держенергоефективності
Кабмін звільнив голову Держенергоефективності

З грудня 2020 року Замазєєва була головою Миколаївської обласної ради

В Україні для енергомодернізації бюджетників залучили мільярди інвестицій
В Україні для енергомодернізації бюджетників залучили мільярди інвестицій

Повернення коштів інвестору відбуватиметься за рахунок досягнутої економії