Верховна Рада підтримала законопроєкт про СНЕ: що він передбачає shutterstock

Верховна Рада підтримала законопроєкт про СНЕ: що він передбачає

Олена Яценьо

На ринку електричної енергії з'явиться новий учасник

У вівторок, 16 листопада, Верховна Рада України ухвалила в першому читанні й за основу проєкт закону, який регулює впровадження накопичувачів енергії.

За підтримку відповідного законопроєкту № 5436-д "Про розвиток систем накопичення енергії" проголосували 295 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою, мета законопроєкту — законодавчого врегулювати діяльність із накопичення енергії та визначити статус систем накопичення енергії та оператора системи накопичення енергії.

Документом пропонується внести зміни до законів "Про ринок електричної енергії" та "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" у частині поширення повноважень регулятора на діяльність з накопичення енергії.

Що передбачає доопрацьований законопроєкт:

  • вводяться нові терміни: "система накопичення енергії", "оператор системи накопичення енергії" та "повністю інтегровані елементи мережі";
  • створюється новий учасник на ринку електричної енергії — оператор системи накопичення енергії та визначаються його права та обов’язки;
  • урегульовується питання ліцензування діяльності з накопичення енергії;
  • урегульовується питання можливості використання системи накопичення енергії споживачами, а також виробниками електричної енергії, зокрема виробниками електричної енергії за "зеленим тарифом";
  • встановлюється загальна заборона для оператора системи передачі та операторів систем розподілу провадити діяльність із накопичення енергії.

За словами авторів законопроєкту, ухвалення цього документа забезпечить використання систем накопичення енергії, збалансує роботу енергосистеми та підвищить стабільність електропостачання для споживачів.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в кінці липня Вінницька міська рада видала KNESS Energy містобудівні умови й обмеження на будівництво промислової системи накопичення енергії (Energy Storage System, СНЕ). Це перший накопичувач, який розробили, спроєктувати та виготовили повністю в Україні.

Читайте також
"Укренерго" поступиться бізнесу у будівництві СНЕ: стало відомо чому
"Укренерго" поступиться бізнесу у будівництві СНЕ: стало відомо чому

Найближчим часом на ринку може з’явитися близько 400 МВт СНЕ від "Укргідроенерго" та приватного бізнесу

Верховна Рада ухвалила закон про СНЕ: що тепер зміниться
Верховна Рада ухвалила закон про СНЕ: що тепер зміниться

На ринку електричної енергії з'явиться новий учасник

ОСББ у Коломиї можуть отримати відшкодування за енергозберігаючі заходи
ОСББ у Коломиї можуть отримати відшкодування за енергозберігаючі заходи

В Україні стимулюють впровадження енергозберігаючих заходів