НКРЕКП зробила перший крок для впровадження систем накопичення енергії в Україні Енергореформа.

НКРЕКП зробила перший крок для впровадження систем накопичення енергії в Україні

Олена Яценьо

Основне завдання СНЕ – оптимізація роботи ринку електроенергії

Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила ліцензійні умови для діяльності зі зберігання енергії.

Відповідну постанову "Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності зі зберігання енергії" Нацкомісія схвалила у вівторок, 31 травня, ідеться на сайті регулятора.

"Схвалення цього документа є першим кроком на шляху впорядкування діяльності ліцензіатів зі зберігання енергії на ринку електричної енергії", – повідомила пресслужба НКРЕКП.

У Нацкомісії зазначили, що ліцензійні умови встановлюють вичерпний перелік документів, які додають до заяви про отримання ліцензії на ведення господарської діяльності зі зберігання енергії, а також визначають вичерпний перелік вимог, обов'язкових для виконання під час здійснення такої діяльності.

Там також пояснили, що основне завдання систем накопичення енергії – це оптимізація роботи ринку електроенергії за допомогою вирівнювання графіка її споживання та виробництва. Так вони допомагають зберігати надійну роботу енергосистеми загалом.

За їхньою допомогою відбувається більш легка інтеграція енергетичних об'єктів, зокрема й підприємств "зеленої" генерації, в енергосистему України та забезпечується більша прогнозованість виконання планового графіку видачі потужності в мережу.

"Затвердження Ліцензійних умов забезпечить використання систем накопичення енергії, збалансує роботу енергосистеми та підвищить стабільність електропостачання для споживачів", – запевнили в НКРЕКП.

Оскільки проєкт ухвали "Про затвердження ліцензійних умов провадження господарської діяльності зі зберігання енергії" має ознаки регуляторного акта, його оприлюднено на офіційному вебсайті НКРЕКП з метою отримання зауважень і пропозицій.

Додамо, що ліцензійні умови розроблено для реалізації Закону України "Про ринок електричної енергії", з урахуванням змін, внесених Законом України № 2046-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку установок зберігання енергії", який набирає чинності 16 червня 2022 року.

Відповідно до цього закону, зберігання енергії – це діяльність, пов’язана з відбором електроенергії з метою перенесення її кінцевого використання на більш пізній момент.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про використання в Україні накопичувачів енергії, які збалансують роботу енергосистеми й підвищать стабільність електропостачання для споживачів".

Читайте також
Українців закликали економити електроенергію кожного дня
Українців закликали економити електроенергію кожного дня

Зменшити навантаження на мережу може кожен

Електрифікація може зменшити споживання енергії до 2050 року згідно з планом EDF
Електрифікація може зменшити споживання енергії до 2050 року згідно з планом EDF

Електрифікація може зменшити споживання енергії транспортом, будівлями, а також викиди CO2

ОСББ у Коломиї можуть отримати відшкодування за енергозберігаючі заходи
ОСББ у Коломиї можуть отримати відшкодування за енергозберігаючі заходи

В Україні стимулюють впровадження енергозберігаючих заходів

Українцям розповіли, як зробити дім енергобезпечним
Українцям розповіли, як зробити дім енергобезпечним

"Розумний" лічильник та використання побутових приладів вночі дозволять економити на оплаті рахунків до 30–40%