Україні потрібна "Велика індустріалізація", — Устенко Скриншот із відео

Україні потрібна "Велика індустріалізація", — Устенко

Олена Яценьо

Йдеться про податкові стимули та державну підтримку

Сьогодні Україні потрібна нова програма на кшталт "Великого будівництва", а саме — "Велика індустріалізація".

Про це заявив голова підкомітету з питань рентних платежів, екологічного податку та оподаткування АПК Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко. За його словами, йдеться про податкові стимули та державну підтримку. Одна з таких програм уже є — це "Індустріальні парки в Україні".

"Сільське господарство — локомотив нашої економіки, те, чим ми можемо пишатися. Так само ми маємо робити і для нашої промисловості, бо справді — європейська політика стає дедалі жорсткішою і жорсткішою", — розповів Устенко під час круглого столу "Реформування екологічної політики України", організованого Європейською бізнес-асоціацією.

Умовно кажучи, зазначив політик, уже із середини 20-х років ми будемо платити досить великі податки. "Тому, безумовно, нам потрібно дати нашим підприємцям вкладати кошти в модернізацію виробництва", — упевнений Устенко.

Він погодився, що має бути зважена фіскальна політика. "Ми намагаємося знаходити баланс між пільгами й потенційними можливостями, які ми можемо запропонувати", — додав посадовець.

Водночас нині за програмою "5-7-9%" більшість кредитів (60%) видано для агровиробників.

Чиновник також розповів, що цього тижня в профільному комітеті розглянуть податкові стимули — для того щоб індустріальні парки мали не тільки умовні пільги, але й податкові стимули. Те саме, як додав Устенко, стосується й екологічної модернізації.

Зокрема, він уважає, що до кінця 2021 року Верховна Рада має ухвалити хоча б у першому читанні відповідні законопроєкти.

"Надзвичайно важливо, щоб наші промисловці були готові до вимог ЄС і мали екологічно модернізоване виробництво, щоб не підпадати в найближчому майбутньому під додаткові платежі за забруднення повітря", — резюмував Устенко.

Нагадаємо, що з 1 по 3 жовтня у Трускавці (Львівська обл.) відбувся з'їзд фракції "Слуга народу", ініційований президентом Володимиром Зеленським, під час якого обговорювали кадрові питання.

За словами Устенка, нардепи порушили й питання того, що потрібно забезпечувати додаткові стимули для підприємців.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України закликала Кабінет міністрів якнайшвидше знайти дієві механізми фінансування екологічної модернізації вугільних енергогенеруючих підприємств у межах реалізації Національного плану зі скорочення викидів від великих спалювальних установок (НПСВ).

Нагадаємо також, директор GMK Center Станіслав Зінченко сказав, що сталева галузь в Україні на рівні з провідними металургійними компаніями світу залучена до глобального процесу зі зниження викидів парникових газів.

Читайте також
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу

Компанія прагне зменшити залежність від викопних джерел енергії у виробництві алкогольних напоїв

На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро
На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро

Устаткування увійде в експлуатацію вже цьому місяці, після завершення першого етапу капітального ремонту

У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК
У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК

Окрім “зелених” технологій на підприємстві продовжують використовувати й традиційні заходи з пилопригнічення

У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень
У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень

Завдяки новим установкам місто зможе економити 3 мільйони гривень на рік