Декарбонізація металургії: в Україні просувають глобальний тренд shutterstock

Декарбонізація металургії: в Україні просувають глобальний тренд

Олена Яценьо

Перший раз в історії України на форумі зібралися представники всіх металургійних компаній по всьому ланцюжку

Сталева галузь в Україні на рівні з провідними металургійними компаніями світу залучена до глобального процесу зі зниження викидів парникових газів.

Про це на міжнародному форумі в Києві "Декарбонізація сталевої індустрії: виклики для України" сказав директор GMK Center Станіслав Зінченко, передає УНІАН.

"Є глобальний тренд — це декарбонізація, боротьба зі зміною клімату. Тобто це "зелена" трансформація світової економіки. Усі компанії світу: енергетичні, металургійні, хімічні, цементні та інші — починають розробляти й впроваджувати технології. Саме ці технології за того ж обсягу виробництва повинні генерувати менше викидів, менше пилу та газу", — сказав експерт.

За словами Зінченка, партнери форуму — компанії "Метінвест", "Інтерпайп", Ferrexpo та інші компанії з Європи — підтримали ідею провести форум із декарбонізації в Україні.

"В Україні дуже багато розмов на рівні емоцій: "потрібно стати зеленими" і екологічними", але це завжди питання величезних інвестицій і дуже складних технологій. Нам вдалося сьогодні перший раз в історії України зібрати представників усіх металургійних компаній по всьому ланцюжку. Зокрема, світові компанії, які виробляють і генерують нові рішення та нові технології для того, щоб обговорити, який шлях буде в України та які технології будуть застосовуватися", — пояснив він.

Експерт додав, що із самого ранку на форум приїхали понад 100 учасників як з України, так і з інших країн світу.

Генеральним партнером Форуму виступила Міжнародна гірничо-металургійна група "Метінвест".

Зазначимо, що під час форуму ключові гравці галузі обговорювали проблеми, пов'язані з декарбонізацією виробництва, сучасні та перспективні технології, плани компаній зі скорочення викидів СО2 і необхідну взаємодію з державою в цьому напрямі.

Як повідомляла ЕкоПолітика, заступник міністра економіки – торговельний представник України Тарас Качка заявив, що великий бізнес в Україні виявляє дедалі більшу зацікавленість у зниженні викидів парникових газів, і назвав це позитивним сигналом.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС