Українцям розповіли, як зміниться клімат за 50 років: зими без снігу, посухи та лісові пожежі Shutterstock

Українцям розповіли, як зміниться клімат за 50 років: зими без снігу, посухи та лісові пожежі

Південні регіони України можуть стати пустелями

Вже через півстоліття клімат України може змінитися до невпізнання: деякі регіони ризикують перетворитися на пустелю, з'являться нові тварини, а звичні нам зникнуть.

Про це повідомили в матеріалі BBC News Україна, посилаючись на українських експертів.

Як наголошується, за найбільш ймовірним сценарієм, в найближчі 50-100 років клімат в Україні буде ставати дедалі сухішим.

За прогнозами експертів, поступове спустошення буде повзти з південного сходу України на північний захід. Воно принесе спекотне та сухе літо.

"Спочатку злива, а потім сухо. У таких умовах починаються посухи, адже навіть коли випадають дощі, сухі грунти не можуть їх прийняти. Такі ґрунти, як скло, вода по них тільки стікає", – розповіла кліматологиня Світлана Бойченко.

"Для нормального живлення треба, щоб довго йшов затяжний, спокійний дощ. Ми про такі періоди вже забуваємо", – додала вона.

Ще один побічний ефект сухої землі і рясних злив – регулярні повені та підтоплення.

"Через спеку в атмосферу потрапляє більше вологи, хмари стають більш потужними, опади більш інтенсивними", – пояснила кліматологиня Віра Балабух.

Як повідомляється, зими стануть м'якшими, але через атмосферне розбалансування в Україну періодично будуть надходити аномальні похолодання з Арктики з сильним снігом і морозами.

"Такі температурні гойдалки будуть характерні для наступних періодів", – вважає Бойченко.

На думку вчених, в Україні зникнуть зими зі стабільним довготривалим сніговим покривом, проте це стане проблемою – не вистачатиме води в річках. Завдяки сніжному покриву також перегниває суха трава, яка залишалася з осені. Без снігу бур'ян залишається сухим, а з приходом тепла він стає чудовим провідником для масштабних лісових пожеж.

За словами заступниці міністра охорони навколишнього середовища і природних ресурсів Ірини Ставчук, клімат ставатмеи непередбачуваним, буде дедалі більше аномальних явищ.

"Мова йде про тривалі теплові хвилі, пожежі, посухи, торнадо, урагани, спочатку відсутність опадів, а потім в одному регіоні за кілька годин випадає двомісячна норма. Збільшення таких екстремальних погодних явищ буде руйнівним", – пояснила Ставчук.

Експерти вважають, що влітку клімат України нагадуватиме середземноморські країни: Італію або Грецію, Іспанію чи навіть Ізраїль. Різні види флори і фауни будуть поступово мігрувати, як і повітряні маси – з південного сходу на північний захід.

Зоолог Павло Голдін розповів, що останніми регіонами, де будуть затримуватися елементи фауни, звичні для України, стануть Волинь і Карпати.

"Ми набуваємо різноманіття. Степове, напівпустельне, але одночасно втрачаємо типове лісове", – пояснив експерт.

"Є дослідження, які говорять, що до 2050-го року лось зникне з території України, піде на північ. Що стосується морської фауни – до нас заходить все більше і більше середземноморських видів, а з ними чужорідні тропічні види", – пояснив Голдін.

За останні 40 років в Україну прийшли багато нових, небачених досі видів: кільчаста горлиця з Ірану, рожеві фламінго, які в 2017 році вперше гніздилися на озері Сиваш, рожеві і кучеряві пелікани, які ще в 80-х вважалися великою рідкістю.

Один з найбільш екзотичних видів, які мігрували в Україну – шакал. Він прийшов на Донеччину в 90-х, а зараз поширився по всій степовій зоні України.

Також фауну України можуть поповнити гадюкові змії, на кшталт Гюрзи, сухопутні черепахи, багато видів комах і птахів. З ссавців міг би прийти сайгак, а в Чорному морі напевно поселяться риби з Червоного моря і Атлантики.

"Якщо потеплішає на 3-4 градуси, південні регіони України можуть стати пустелями" – резюмувала Бойченко.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що за 30 років через зміни клімату Україна може опинитися в субтропіках.

Читайте також
Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%
Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%

Екстремальна літня спека 2022 року збільшила інфляцію продуктів харчування в Європі приблизно на 0,6%

Міндовкілля оприлюднило проєкт кліматичної стратегії України до 2035 року
Міндовкілля оприлюднило проєкт кліматичної стратегії України до 2035 року

Зауваження та пропозиції можна надсилати до 26 лютого

Нафтова промисловість знала про небезпеку для клімату з 1954 року – дослідження
Нафтова промисловість знала про небезпеку для клімату з 1954 року – дослідження

Зараз рівень CO2 в атмосфері становить 422 частки на мільйон, що на третину вище за перший показник 1958 року