Українська природоохоронна група запустила збір коштів для нацпарків та заповідників shutterstock

Українська природоохоронна група запустила збір коштів для нацпарків та заповідників

Валентина Гембарська

Після перемоги у війні УПГ на брифінгу публічно прозвітує про витрачені кошти

Українська природоохоронна група створила кампанію зі збору коштів на підтримку національних парків і заповідників, долучитися до якої може кожен.

Про це повідомили у пресслужбі УПГ.

"Війна триває, і становище заповідників і національних парків в зоні бойових дій стає все важчим. Працівники заповідників змушені рятуватись від обстрілів, втрачають домівки, живуть в умовах гуманітарної катастрофи. Ще гірше тваринам, що перебувають у зоопарках, реабілітаційних центрах. На жаль, держава не може допомагати людям і тим більше тваринам на території, яка знаходиться під окупацією і там де тривають боойві дії. Вона зможе це зробити, коли ЗСУ звільнять захоплені російськими окупаційними військами території. До того прийти на допомогу заповідникам маємо ми", — сказано у повідомленні.

Українців прохають поширити серед колег і знайомих у інших державах це посилання. Активісти подякували всім, хто вже зробив свій внесок для порятунку природи.

"Частину працівників окупованих заповідників вдалось вивезти на підконтрольну територію, ще частина просто змогла придбати необхідні продукти і медикаменти. Частково закупили корми для тварин, що утримуються в зоні бойових дій (а для деяких навіть укріпили загорожі та змайстрували укриття). Дуже зворушливо, що значна кількість коштів приходить з інших держав, від людей, які ніколи не бували в Україні. Утім, коштів потрібно значно більше. Просимо вас максимально поширити цей пост, адже допомога потрібна саме зараз!" — зазначили в Українській природоохоронній групі.

Повідомляється, що після закінчення війни організація підготує спільний брифінг з директорами заповідників і зоопарків, яким вдалося допомогти і прозвітує про допомогу.

"Зараз, поки триває війна і окупація — ми не наражатимемо директорів заповідників, зоопарків і національних парків на смертельну небезпеку, адже всі вони залишились на своїх робочих місцях, поряд з природними територіями і тваринами. Для тих, хто користуватиметься не кнопою для переказу коштів, а банківськими реквізитами, у цільовому призначенні просимо просто вказувати "благодійний внесок". 100% коштів, що надійдуть на ці рахунки до завершення війни, будуть скеровані винятково на потреби заповідників і національних парків", — додали в УПГ.

Українська природоохоронна група створена як команда фахівців, що працюють над питаннями практичної охорони природи. За останні 6 років щонайменше половина всіх новостворених заповідних площ в Україні мали серед авторів наукових обґрунтувань експертів Групи або були активно підтримані її членами. За участю експертів Української природоохоронної групи було врятовано 19 500 га лісів, 33 380 га степів та 98 550 га водно-болотних угідь.

Як повідомляла ЕкоПолітика, через дії російських загарбників на території України під загрозою знищення опинилися майже 200 територій Смарагдової мережі. Це 2,9 млн га, які потребують охорони на загальноєвропейському рівні та важливі для рідкісних у Європі видів і природних оселищ.

Читайте також
У Києві вперше в Україні заборонили катання на джипах на заповідних землях
У Києві вперше в Україні заборонили катання на джипах на заповідних землях

Депутати Київради також погодили створення 7 нових заповідних об'єктів

В Україні хочуть заборонити джипінг у заповідниках: уряд схвалив законопроєкт
В Україні хочуть заборонити джипінг у заповідниках: уряд схвалив законопроєкт

Джипінг руйнує ландшафти та ґрунти, а також порушує середовища існування тварин та рослин