Дії росіян в Україні загрожують знищенням 2,9 млн га Смарагдової мережі Міндовкілля

Дії росіян в Україні загрожують знищенням 2,9 млн га Смарагдової мережі

Олена Яценьо

Ці території охороняються на загальноєвропейському рівні

Через дії російських загарбників на території України під загрозою знищення опинилися майже 200 територій Смарагдової мережі. Це 2,9 млн га, які потребують охорони на загальноєвропейському рівні та важливі для рідкісних у Європі видів і природних оселищ.

Такі дані з посиланням на фахівців природоохоронного сектору повідомила у фейсбуці пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

У міністерстві зазначили, що ці території є значною частиною природоохоронної мережі Європи, яка охороняється в межах законодавства ЄС та Ради Європи.

Відомо, що бойові дії охопили третину площ природно-заповідного фонду України. Як наслідок, значних втрат зазнають заповідники та національні парки.

Зокрема, у зоні активних бойових дій опинилися цілинні нерозорані степи, крейдяні схили на Донеччині, приморські екосистеми в південних областях, болота на півночі. Ці території є природними ареалами рідкісних і ендемічних видів рослин, занесених до Червоної книги України.

На цих територіях ростуть тисячі видів рослин, які занесені до Червоної книги України й охороняються законом. Бойові дії порушують спокій диких тварин. Вони або гинуть, або намагаються втекти з гарячих точок.

Які наслідки для довкілля від війни

Війна загалом негативно позначається на нашому довкіллі. Рух важкої техніки, будівництво фортифікаційних споруд і бойові дії пошкоджують ґрунтовий покрив. Це призводить до деградації рослинного покриву й посилює вітрову та водну ерозії.

Під час детонації ракет та артилерійських снарядів окислюються навколишні ґрунти, деревина, дернина, конструкції, а також утворюється низка хімічних сполук: чадний газ, бурий газ, діоксид азоту, формальдегід тощо, велика кількість токсичної органіки. Під час вибуху всі речовини проходять повне окиснення, а продукти хімічної реакції вивільняються в атмосферу.

Тож серед наслідків війни будуть руйнування екосистем, забруднення ґрунтів, зменшення біорізноманіття, зростання кількості шкідників у лісах, підсумували в Міндовкілля.

Там також наголосили, що агресор обов’язково відповість за всі скоєні злочини.

Нагадаємо, що бойові дії, які розпочали російські загарбники, охопили третину площ природно-заповідного фонду України. Як наслідок, значних втрат зазнають природоохоронні об’єкти: заповідники, національні парки, зоопарки тощо.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні вже знищено понад 100 тис. га ландшафтів через російське вторгнення.

Читайте також
Верховна Рада провалила законопроєкт "Про Смарагдову мережу"
Верховна Рада провалила законопроєкт "Про Смарагдову мережу"

В Україні до Смарагдової мережі належить 377 територій площею близько 8 млн га

Екокомітет схвалив законопроєкт "Про території Смарагдової мережі": що він передбачає
Екокомітет схвалив законопроєкт "Про території Смарагдової мережі": що він передбачає

Витрати для реалізації його положень на найближчі шість років становитимуть 800 млн грн