Українців хочуть почати штрафувати на 170 тис. грн за одноразовий посуд eartth.org

Українців хочуть почати штрафувати на 170 тис. грн за одноразовий посуд

Олена Яценьо

Така сума штрафу встановлюється за повторне порушення

Законопроєкт № 6077 про заборону використання пластикового посуду передбачає штрафи за його порушення від 17 тис. до 170 тис. грн за повторне порушення.

Про це повідомили в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів, інформує УНІАН.

Зокрема, за надання забороненої продукції на ринку — штраф від 17 тис. до 51 тис. грн. За повторне порушення протягом року доведеться заплатити від 85 тис. грн до 170 тис. грн.

Нагадаємо, що законопроєкт № 6077 "Про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України" подали у Верховну Раду 21 вересня. Документ підписали 52 народних депутати з різних фракцій і груп.

"Заборона одноразової пластикової продукції — це європейська практика, запровадження якої буде сприяти запобіганню утворення відходів і зменшить засмічення довкілля", — зазначив очільник Міндовкілля Роман Абрамовський.

За словами міністра, під заборону мають потрапити вироби, які не є життєво необхідними для людей і вже мають більш екологічні альтернативи на українському ринку. Буде обмежено обіг також того, що в наших реаліях важко зібрати та фактично неможливо переробити.

У документі прописано заборону на виробництво, ввезення на територію України та введення в обіг таких одноразових виробів, як соломинки, пластикові виделки, ложки, ножі, палички, шпажки, тарілки, стакани, гігієнічні ватні палички тощо.

Окрім того, заборона стосується продукції зі спіненого пінополістиролу. Під час нагрівання цей матеріал виділяє отруйні канцерогенні речовини, що впливають на здоров’я людини.

Буде заборонено й вироби з оксобіорозкладного пластику, який узагалі є дуже небезпечним. Він містить домішки, що пришвидшують розпад на мікропластик, а отже, останній ще швидше потрапляє в довкілля та, відповідно, в організми тварин і людей.

"Я цілком розумію, що така ініціатива може вплинути на бізнес, але для більшості це буде не так уже й складно. До того ж законопроєктом передбачено час для переходу на нові технології. Ми повинні стимулювати бізнес ставати більш соціально відповідальним, а вітчизняна продукція має бути конкурентною на міжнародних ринках", — сказав Абрамовський.

Більш детально про законопроєкт № 6077 ЕкоПолітика писала раніше. Зокрема, законодавча ініціатива передбачає запровадження маркування для деяких виробів, які містять пластик, але поки що не можуть підпасти під обмеження.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду

Міндовкілля оголосило пріоритетом на 2024 рік реформу державного екологічного контролю