Україна опинилася на межі сміттєвого колапсу через захоронення 95% відходів shutterstock

Україна опинилася на межі сміттєвого колапсу через захоронення 95% відходів

Олена Яценьо

Тільки за перше півріччя 2021-го складено майже 8 тисяч протоколів за порушення в галузі поводження з відходами

В Україні назріла проблема поводження з відходами через захоронення майже всього сміття на легальних полігонах і стихійних звалищах.

Дані екоінспекторів свідчать про те, що в країні не переробляють 94-95% усіх відходів — йдеться в матеріалі Delo.ua.

Зокрема, у близько 22% населених пунктів, тобто майже у чверті, узагалі не працює системний збір сміття. Для Закарпаття цей відсоток ще вищий — приблизно 40% усіх населених пунктів не мають централізованого збору відходів, що вже призвело до міжнародного скандалу з Угорщиною, про що ЕкоПолітика писала раніше.

Тим часом у Європейському Союзі захоронюють менш як половину відходів, решту — сортують і перевикористовують або спалюють у високотемпературних печах. Що стосується країн Скандинавії, то там рівень поховання сміття становить усього кілька відсотків від усіх відходів.

Загалом за 2020 рік було проведено 8602 перевірки. За результатами складено 9684 протоколи. Штрафів нараховано на 3 050 590 грн, зібрано — на 3 041 445 грн.

Шкода, яку заподіяно земельним ресурсам, становить 564 592 400 грн. З них невстановлені особи завдали збитків довкіллю на 210 272 008 грн.

За перше півріччя 2021 року здійснено 5640 перевірок порушень охорони навколишнього середовища в галузі поводження з відходами. За результатами перевірок склали 7975 протоколів про порушення. Нараховано штрафів на 2 308 648 грн, з них 2 154 410 вже отримано.

Загальний збиток, завданий природі, становить 196 620 572 грн. З цієї суми 44 350 941 грн — шкода, яку заподіяли невстановлені особи.

Водночас приблизно половину незаконних звалищ вдалося ліквідувати.

Як повідомляла ЕкоПолітика, у селі Старі Петрівці Київської області сміттєвий полігон розрісся до катастрофічних розмірів. Площа полігону твердих побутових відходів, який експлуатується КП "Комунальник" Вишгородської міської ради, учетверо перевищила дозволену.

Окрім того, зафіксовано низку порушень правил експлуатації. Відтак Держекоінспекція звернулася в суд, щоб підприємство закрили.

Нагадаємо також, що в січні-березні на Закарпатті внаслідок тривалих опадів істотно піднімається рівень води в річках, тому з берегів змиває все сміття. Тисячі тонн пластику, скла та інших відходів паводковою хвилею річки Тиси забирає в сусідню Угорщину.

Цьогоріч зняли документальний фільм про забруднену річку Тиса і проблеми відходів на Закарпатті. Він доступний в українському перекладі.

Читайте також
У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища
У Житомирі комунальники спричинили забруднення вод та земель стоками зі звалища

Вміст амонію у ґрунті перевищив норму у 11 разів, а БСК5 у воді – у 16 разів

У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада
У Черкасах ситуація зі сміттям близька до критичної – міська рада

Для вирішення проблеми потрібно побудувати сміттєпереробний або сміттєспалювальний завод

На Київщині перевірили непридатне звалище, куди роками викидали сміття
На Київщині перевірили непридатне звалище, куди роками викидали сміття

Це несе загрозу для довкілля та здоров’я мешканців громади

На Львівщині у курортному селі відтермінували рекультивацію еконебезпечного звалища
На Львівщині у курортному селі відтермінували рекультивацію еконебезпечного звалища

Ризик забруднення навколишніх територій від звалища існує вже 50 років